Mærsk: Smedegaard blander sig i brexit-debatten

Mærsk-topchef Nils Smedegaard synes ikke godt om udsigten til et britisk farvel til EU. Et såkaldt brexit ville skade både Europa og Storbritannien.

Vi tror, at et Europa uden Storbritannien ville være svagere, ligesom Storbritannien selv ville være svagere uden for Europa, skriver erhvervslederne fra European Round Table of Industrialists (ERT), som Nils Smedegaard er næstformand for. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blandt budskaberne i et læserbrev i Financial Times, hvor Mærsk-topchefen er blandt afsenderne.

»Vi tror, at et Europa uden Storbritannien ville være svagere, ligesom Storbritannien selv ville være svagere uden for Europa,« skriver erhvervslederne fra European Round Table of Industrialists (ERT), som Nils Smedegaard er næstformand for.

ERT, som består af godt 50 store europæiske virksomheder fra Nestlé og Ericsson til L'Oréal og A.P. Møller-Mærsk, roser i brevet den rigdom og stabilitet, EU har skabt. De frygter samtidig konsekvensen af et knæk i EU's indre marked, verdens største økonomi.

»I løbet af de sidste 60 år er virksomheder blomstret, og familier er generelt blevet mere velstående takket være de tættere bånd mellem mennesker og institutioner på tværs af Europa,« skriver ERT.

A.P. Møller-Mærsk regner ikke selv med at blive direkte ramt på den korte bane, hvis briterne vælger at forlade EU ved folkeafstemningen 23. juni.

»Mærsk har forretninger i Storbritannien uanset udfaldet af afstemningen,« siger Nils Smedegaard i en udtalelse.

»Når det er sagt, så ville vi anse det for et tab for både Europa og Storbritannien, hvis landet forlader EU, da det ville gøre det indre marked mindre og med tiden gøre handel mere indviklet. Det ville hæmme EU's og Storbritanniens vækstmuligheder og ambitioner,« fortsætter Mærsk-chefen.

Mærsks største aktivitet i Storbritannien er Culzean-gasfeltet i Nordsøen ud for den skotske kyst, som er under udvikling og efter planen begynder at levere gas i 2019.