Mærsk-chef utålmodig med USA-frihandelsaftale

I flere år har EU og USA forhandlet om den omdiskuterede TTIP-aftale, der skal øge frihandlen på tværs af Atlanten. Mærsks nye topchef kalder det kedeligt, at der endnu ikke er kommet en aftale på plads.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En storstilet frihandelsaftale mellem USA og EU har været på politikeres og økonomers læber i rigtig mange år, men en virkeliggørelse har formentlig stadig lange udsigter. Embedsmænd på begge sider af Atlanten har arbejdet på den såkaldte TTIP-aftale længe, og selvom man oprindeligt troede, at den kunne ligge klar så tidligt som 2014, så lyder flere vurderinger nu, at vi måske når at tage hul på et nyt årti, inden aftalen kommer.

Det er på ingen måde sød musik for internationale virksomheder. Og slet ikke når man lever af at transportere handelsgods, som danske Maersk Line gør det. Derfor er topchef i A.P. Møller - Mærsk, Søren Skou, også træt af, at det ikke er lykkes at lave en handelsaftale endnu.

»Jeg vil ikke være alarmerende, men det er klart, at det er kedeligt at se, at Europa og USA - hverken på amerikansk eller europæisk side - kan blive enig om en ny frihandelsaftale mellem landene. Og det er da ikke positivt for Maersk Line,« siger Søren Skou.

Ordene fra den nye direktør i Danmarks største virksomhed falder i forbindelse med en snak om protektionisme. Europa har på det seneste set det klareste eksempel på utilfredsheden med fri handel i form af Brexit, og i USA taler Donald Trump dunder mod amerikanernes frihandelsaftaler, som han vil ændre eller helt aflive. Søren Skou anser ikke den spirende protektionisme som et stort problem for øjeblikket, men understreger dog stadig betydningen af aftalerne.

»Hvis vi ser på den vækst, der har været i verden de seneste 25-30 år, så har den i høj grad været hjulpet af, at vi generelt er blevet mere og mere liberale omkring vores handelsaftaler. Den allerstørste begivenhed de seneste tyve år var vel, da Kina kom ind i WTO og satte turbo på deres eksporteventyr,« siger Søren Skou, »Det har gjort, at flere hundrede millioner mennesker i Asien er kommet ud af fattigdommen, og i Europa og USA nyder vi godt af produkter til priser, som slet ikke kunne lade sig gøre, hvis vi selv skulle lave dem. Så vi håber selvfølgelig på, at man ikke gør den anden vej og begynder at lave protektionistiske tiltag i stedet.«

Det amerikanske præsidentvalg er blot seks dage væk, og med én kandidat, der advokerer frihandel, og én, der ikke gør, er det nærtliggende spørgsmål, om Søren Skou helst ser Clinton eller Trump som den 45. amerikanske præsident.

»Vi bedriver rederidrift her og ikke politik, så det har jeg ikke nogen udtalelse til,« lyder det fra Mærsk-chefen.