Mærsk-chef efterlyser dansk-grønlandsk erhvervssamarbejde

Opråb. Torben Ørting Jørgensen, general manager i Maersk Broker, opfordrer dansk erhvervsliv, danske investorer samt erhvervsministeren til samarbejde med Grønland om de erhvervsmæssige muligheder ved grønlandsk råstofudvinding.

Et femstjernet "turist-isbjerg" i fjorden ud for den sydgrønlandske by, Narsaq. I hullet ses den vestlige del af byen Narsaq, samt det høje Ilimmaasaq fjeldmassiv og yderst til venstre, det uranholdige Kvanefjeld. Juli 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN RASMUSSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor er det ikke danske virksomheder eller danske penge, der står bag et projekt som den store Isua-jernmine nordøst for Grønlands hovedby, Nuuk? Og hvorfor tilbyder vi fra dansk side ikke et offentligt-privat samarbejde, hvor den danske regering og Grønlands Landsstyre i samarbejde med private investorer skyder risikovillig kapital ind i et projekt om udvinding af sjældne jordarter og uran i Kvanefjeld i Sydgrønland?

Sådan lyder opfordringen fra Torben Ørting Jørgensen, general manager i skibsmæglervirksomheden Maersk Broker og tidligere kontreadmiral. I en kronik i dagens udgave af Berlingske slår han til lyd for et langt tættere samarbejde mellem Danmark og Grønland på alle tænkelige niveauer om den kommende råstofudvinding i Grønland til gavn for grønlandsk og dansk erhvervsudvikling. Ifølge Torben Ørting Jørgensen kunne et aktivt samarbejde passende ske med Erhvervs- og Vækstministeriet som facilitator »for at understrege, at der ikke er tale om et udenrigs- eller mellemfolkeligt samarbejde«.

En af de potentielle finansieringskilder, PensionDanmark, er positivt indstillet i forhold til budskabet i kronikken.

»Hvis der fra den danske regering og det grønlandske selvstyre er enighed om at etablere et dansk-grønlandsk selskab efter OPP-modellen, der på en bæredygtig måde skal stå for udvindingen af den grønlandske undergrund, deltager vi naturligvis gerne i en dialog herom,« siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

Torben Ørting Jørgensen peger i kronikken på blandt andet FLSmidth som en af de virksomheder, der har den fornødne ekspertise til et kvalificeret engagement i grønlandsk mineraludvikling. Hertil siger FLSmidths koncernchef Jørgen Huno Rasmussen:

»Vores forretningsmodel er at levere udstyr, fabrikker og serviceydelser til mineralindustrien, og vi har derfor aldrig investeret i vores kunders miner. Det har vi heller ingen planer om at gøre i Grønland. Som i alle andre betydende mineralområder i verden forventer FLSmidth imidlertid at levere en afgørende del af det maskineri og udstyr, der utvivlsomt vil blive behov for i forbindelse med samfundets udnyttelse af de meget lovende langsigtede muligheder for minedrift i Grønland,« siger Jørgen Huno Rasmussen.

Fra Torben Ørting Jørgensens eget bagland, A.P. Møller - Mærsk, er der også interesse for det kommercielle potentiale i Arktis.

»Mellem en tredje- og en fjerdedel af de globale olieforekomster formodes at ligge i det arktiske område, så det er klart, at området følges med stor interesse af flere af A.P. Møller - Mærsk Gruppens forretningsområder. Udover Maersk Oils efterforskningsaktiviteter i Nordvestgrønland er der dog i Gruppen ikke truffet beslutning om større aktiviteter i Grønland på nuværende tidspunkt. Men vi følger med interesse udviklingen og de potentielle kommercielle muligheder,« siger pressechef Louise Münter, A.P. Møller - Mærsk.

Torben Ørting Jørgensens forslag om at lade erhvervs- og vækstminister, Annette Vilhelmsen (SF), skabe rammerne for et aktivt og tæt dansk-grønlandsk samarbejde lander midt i et politisk vakuum og regeringens tilsyneladende rådvildhed om, hvilket ben den skal stå på i forhold til udviklingen i Grønland.

Rådvild regering

Landsstyreformand Kuupik V. Kleist efterlyste i november et tættere dansk-grønlandsk samarbejde om udvindingen af Grønlands naturressourcer, som udenrigsminister Villy Søvndal (SF) reagerede positivt på. MT Højgaard og Orbicon greb muligheden og inviterede til en erhvervskonference om emnet i denne måned. Men som Berlingske i december kunne fortælle, måtte udenrigsministeren melde afbud, da statsministeren efter Berlingskes oplysninger havde bedt Villy Søvndal om ikke at deltage i konferencen. Til MT Højgaards ærgrelse.

Erhvervsminister Annette Vilhelmsen springer ikke umiddelbart til på Ørting Jørgensens opfordring, men er heller ikke helt afvisende.

Hun minder om, at det er Grønland, der har kompetencen på råstofområdet og vedrørende erhvervsudvikling i Grønland.

»Det er Grønland, der træffer de politiske og administrative beslutninger på disse områder. Og det er derfor også Grønland, der har initiativet i spørgsmålet om et yderligere samarbejde med Danmark vedrørende råstoffer i Grønland. Regeringen har fra starten strakt hånden ud i forhold til landsstyreformandens forslag om et fælles udvalg, hvordan Grønland og Danmark i fællesskab kan sikre en samfundsgavnlig udvinding af Grønlands naturressourcer. Det er vi fortsat meget positive over for at drøfte,« skriver Annette Vilhelmsen i en e-mail til Berlingske.B