Macrons sejr sendte aktier på himmelflugt over hele Europa

Børsdarlingen Emmanuel Macron vandt første runde af det franske præsidentvalg og udløste et lettelsens suk på finansmarkederne.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE WOJAZER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter måneders uvished har investorer i første omgang åndet lettet op. Første runde af det franske præsident­valg gik stort set, som menings­målingerne havde spået, så midterkandidaten Emmanuel Macron fik flest stemmer fulgt af højrefløjslederen Marine Le Pen.

Intet er sikkert, før anden og sidste valg­runde er afholdt 7. maj, men alle målinger tyder nu på, at Macron vinder, og skræk­scenariet om Frexit ser dermed næsten utænkeligt ud.

Udsigten til Macron som Frankrigs kommende præsident skabte mandag jubel hos investorerne, hvor der over hele Europa blev draget et lettelsens suk. Det italienske FTSE MIB-­indeks tog førertrøjen med en samlet stigning på 4,8 pct., mens franske CAC40-indeks steg 4,1 pct.

Det danske C20-indeks steg 1,5 pct. og lukkede i rekord, mens de tyske aktier i DAX-­indekset var oppe at passere toppen fra april 2015. I Tyskland var det lige som i det øvrige Europa bankaktierne, der særligt trak op med pæne stigninger. Tysklands to største banker, Deustsche Bank og Commerzbank, sprang i vejret med henholdsvis 8,5 og 9,4 pct. på Frankfurt-børsen, mens de spanske bank­aktier steg omkring fem pct.

Ifølge Stefan Kreuzkamp, direktør for Deutsche Banks investeringsafdeling, Deutsche Asset Management, har resultatet af første valgrunde styrket hans tillid til, at Frankrig for første gang i lang tid vil få præsident, der vil føre reformer ud i livet.

Netop reformer vil mange økonomer hilse stærkt velkommen, da Frankrig har haft kronisk underskud på de offentlige finanser i 42 år. Lykkes det ikke Frankrig at få gennemført økonomiske reformer efter valget, er der – som Berlingske Business skrev mandag– en overhængende risiko for, at landet vil komme til at hænge bagerst i feltet blandt de europæiske økonomier.

Europa lever videre

»Selv om udfaldet er, som vi havde forventet, er vi stadig lettet over, at dette valg er meget forskellig fra de tidligere, skønt mere uforudsigeligt. Til dette resultat siger jeg: Længe leve Frankrig! Europa lever videre. Og ligeså gør de europæiske aktier, som vi har opgraderet til overvægt efter gårsdagens resultat,« siger Stefan Kreuzkamp i en skriftlig kommentar.

Foruden aktiemarkederne tog den fælles­europæiske valuta, euro, også et pænt hop efter resultatet af første runde. Euroen blev styrket markant, mens guldprisen blev sendt på retur, idet guld ofte anvendes som sikker havn for investorerne i usikre tider.

Prisen for en ounce guld var tirsdag eftermiddag reduceret til 1.274,41 dollar mod godt 1.285 dollar per ounce søndag aften. Det er ifølge Ritzau Finans det største prisdyk i godt syv uger for det gyldne metal.

Når investorerne føler sig så overbeviste om, at Emmanuel Macron bliver Frankrigs næste præsident, skyldes det, at franske vælgere typisk stemmer imod yderfløjskandidater uanset modstanderen i anden runde, forklarer chefstrateg Frederik Engholm fra Nykredit.

»Det giver ifølge målingerne Macron to tredje­dele af stemmerne mod en tredjedel til Le Pen, selv om de spås nogenlunde samme stemmeandel i første runde,« siger han.

Bliver det som forventet Macron, der løber med sejren ved anden valgrunde, forventer Sydbank ikke væsentlige yderligere bevægelser på de finansielle markeder som følge af valget. Ser det derimod ud til, at Le Pen kan vinde, vil det være et jordskælv under finansmarkederne i hele Europa.

»I så fald vil aktiekurserne falde kraftigt, euroen vil blive svækket, og de danske obligationsrenter vil falde, mens de franske vil stige,« siger cheføkonom Jacob Graven, Sydbank.