Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Valget til Macron betyder, at hans parti, La République en Marche (LREM), og dets valgpartner MoDem har sikret sig 350 af de 577 pladser i parlamentets underhus, Nationalforsamlingen.
Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, mener, at den nyvalgte præsident står både politisk og økonomisk med en enestående chance for at gennemføre nødvendige men upopulære reformer, som kan trække Frankrig op fra den økonomiske sump, landet i mange år har befundet sig i.
»Flertallet i det franske parlament åbner for, at Macron kan få vedtaget de reformer, han har lagt op til. Men uden økonomisk medvind risikerer reformerne at blive så upopulære, at de må trækkes tilbage,« skriver Jacob Graven i en kommentar.
»Macron kan derfor lune sig ved, at der også er udsigt til økonomisk medvind. Efter flere års lavvækst er fransk økonomi på vej op i gear: Stemningen i de franske virksomheder er den bedste i knap seks år. Hovedårsagen er det generelle opsving i europæisk og global økonomi, der også smitter af på Frankrig,« lyder det fra Sydbanks cheføkonom.
Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg i Carnegie, peger dog på, at flertallet til Macron ikke er så stærkt som ventet. Og at valgdeltagelsen var rekordlav.
»Første alvorlige indenlandske test for Macron bliver gennemførelse af hans jobreform i september. Den politiske opposition er spredt og svækket, så største modstand mod hans jobreform kommer nok fra fagforeningerne, der dog ikke været helt så krigerisk afvisende, som man kunne forvente. Macron skal også styre nogle uprøvede tropper: Halvdelen af hans kandidater er helt uden politisk erfaring,« lyder det fra Henrik Drusebjerg.