Måske slut med væskeposer i håndbagagen

Rejsende i Københavns Lufthavn har måttet lænse 6603 flasker med sprit og parfume i første halvdel af året på grund af EU-regler. Men nu vil EU lempe reglerne.

Tusindvis af flasker med toldfri spiritus og parfume er endt i kloakker rundt omkring i Europas lufthavne, efter de skrappe regler om væsker i håndbagage blev indført. Men det er måske snart slut. EU's transport komité har besluttet at revidere de regler, der indtil nu har tvunget passagerer, som flyver fra et ikke-EU land og skal mellemlande i EU, til at efterlade deres toldfri flasker.

Eksperterne i transport komiteen vil snart se nærmere på en løsning på problemet ved flyskifte - for eksempel at lufthavnene uden for EU kan putte de toldfrie varer i en særlig godkendt emballage. Stemningen blandt politikerne i EU-Parlamentet taler for, at reglerne om væske i håndbagagen bliver afskaffet, siger Anne E. Jensen (V), medlem af parlamentets transportudvalget. Det har transport komiteen dog ikke været indstillet på indtil videre.

EU-Parlamentet holder i næste uge en afstemning, om de stramme håndbagageregler skal afskaffes helt. Anne E. Jensen vurderer, at der er flertal for at afskaffe reglerne.

Alene i Københavns Lufthavn har personalet måttet inddrage 6603 genstande på den konto mellem januar og juli i år.

/ritzau/