Må markedskraften være med dig

Merchandise: Efter at sidste Stjernekrigsfilms marketingmaskine kørte så varm, at den brændte sammen, har Star Wars-folkene valgt en ganske anderledes afdæmpet strategi til deres nye film, som har verdenspremiere i dag.

SAN FRANCISCO

Kald det en invasion af dværge. Dengang i 1977 var en rigtig legesoldat en actionman og var 30 centimeter høj. Få legetøjsbutikker troede, at de små, primitive plastfigurer fra en ny film ved navn Star Wars kunne sælge.

Hvor tog de fejl. I dag har denne type småfigurer totalt slået actionmanden til jorden, mens Stjernekrigen sætter standarden for, hvordan man kan malke penge ud af forbrugerne før, under og efter biografbesøget. 4,5 milliarder dollar har instruktøren George Lucas, der i en mere uskyldig tid opsnappede rettighederne til både filmene og de såkaldte tie-ins, tjent ved at stoppe Star Wars ned i hvert et Happy Meal og ind i hvert et børneværelse - langt mere end på selve filmene.

Men denne gang er det anderledes. Når femte film i den udødelige rum-sæbeopera, »Episode 2: Attack of the Clones«, i dag har verdenspremiere, vil Lucas-marketingmaskinens hypermotor ikke tage springet til lyshastighed. Bevares, selvfølgelig er der legetøj. Men ikke så meget som sidst. Samlesættene er væk. Det samme er de oppustelige Star Wars-møbler. Ingen fast food-kæde vil lange Anakin Skywalker eller Obi-Wan Kenobi over disken sammen med den mere jordiske burger.

»Marketingindsatsen er meget mere afdæmpet denne gang,« siger filmens producent, Rick McCallum.

»Nogle film bruger 40 millioner dollar på at blive kendte og andre 30 på at forblive i markedet. Det vil vi ikke. Vi tror, at det i sidste ende er mund-til-mund-metoden, der vil drive vores film fremad.«

Nu har femte udgave af et af verdens mest kendte kulturfænomener måske heller ikke det store behov for at blive kendt i markedet. Alligevel er der tale om en dramatisk anderledes kampstrategi fra den marketing-invasion, der fulgte med »Episode 1: Phantom Menace«, da den første Star Wars-film i 16 år ramte Jorden i 1999. Alle vidste dengang, at der var et marked for biprodukter, men ingen vidste, hvor stor forbrugernes appetit var. Så 85 selskaber betalte formuer for at kunne drysse Stjernekrigens tryllestøv henover deres produkter. »Phantom« prydede hver en Pepsi-Cola, men kunne få fat i. Legetøjsproducenten Hasbro betalte 600 millioner dollar for rettighederne til at kunne producere legetøj fra filmen. Og så fremdeles.

Men selvom Phantom Menace blev en af verdens mest sete film, var begejstringen hos både kritikere og publikum lunken. Og den dårlige stemning forplantede sig til legetøjsforretningerne og andre steder, hvor Star Wars-legetøj hurtigt røg i brandudsalgsafdelingen. Hasbro tjente således kun 300 millioner på deres dobbelt så store investering, og mange Star Wars-franchisetagere fik lignende kolde afvaskninger.

»Det skræmte alle. Ingen ønsker udsalgs-klistermærker på deres produkter,« siger Dave Gerardi fra legetøjs-fagbladet Playthings Magazine.

»Man kunne ikke engang forære Star Wars-ting væk.«

Denne gang har kun 50 franchise-tagere købt sig ind i Star Wars-fænomenet. Og den afdæmpede metode går også igen i markedsføringen af selve filmen. Lucas bruger kun cirka 25 millioner dollar på at sælge filmen, hvilket er alt andet end astronomisk for en film af den størrelse.

»Det er et eksperiment for os,« siger McCallum.

»Kan vi drive en film frem udelukkende gennem mund-til-mund-metoden? Vi får se.«

Om kort tid ved vi, om man kan. Men Star Wars-folkene ville muligvis ønske, at de havde valgt en mere aggressiv strategi ovenpå den ufatteligt succesfulde premiere på en anden film rettet mod det samme publikum, og det kun 14 dage før angrebet fra »Clones«.

»Spider-Man«, baseret på den gamle tegneserie om superhelten Edderkoppen, chokerede alle ved at tjene 223 millioner dollar på bare ti dage i USA, hvilket er rekord. Og den er vel at mærke markedsført efter den gamle strategi om at klæbe Edderkoppen op på samtlige jævne overflader i USA.

Blandt superhelte-fans er et af livets store filosofiske spørgsmål, om Edderkoppen kan banke Superman eller omvendt. Men hos Lucas-film er det virkelige spørgsmål, om Anakin Skywalkers lyssværd mon kan skære sig igennem Edderkoppens spindelvæv.