Lysfirma er vokset op i Danfoss' skygge

Innovatøruddannelse. Frank Godbersen var blandt 11 iværksættere på ny uddannelse for innovatører i Mads Clausen Entrepreneur Park. Nu er han klar til vækst.

Indtil videre er indehaveren af Liqht Denmark ApS, Frank Godbersen, ene mand i det nyetablerede firma. Men næste år er der syv, året efter 15 og i 2010 28 medarbejdere.

Det står i forretningsplanen, udarbejdet mens han sammen med ti andre iværksættere deltog i en helt ny innovatøruddannelse i Mads Clausen Entrepreneur Park i Nordborg.

- Man bliver enormt gearet til at tænke stort, strategisk og systematisk under uddannelsen, siger Frank Godbersen.

Efter en tid som salgsdirektør i den nu lukkede Nordborg-virksomhed DCT A/S valgte Frank Godbersen at blive selvstændig inden for produktion af intelligente, trådløst styrede designlamper til private hjem og hotel- og restaurationsbranchen i ind- og udland.

Han havde lavet aftale om at flytte ind i Danfoss' kuvøse for innovative iværksættere, da han blev gjort opmærksom på innovatøruddannelsen med et 90 timers intensivt undervisningsforløb. Den var tilrettelagt af to tidligere Danfoss-medarbejdere, Christian Neve og Theiss Stenstrøm, der nu sammen driver konsulentfirmaet CNTS.

- Næsten halvdelen af deltagerne var Danfoss-folk, såkaldte intraprenører, og den sammensætning af interne og eksterne gav fantastisk meget, idet de interne havde adgang til laboratorier, marketing, patentafdeling og alle de andre funktioner på Danfoss, som også jeg siden har fået gavn af, siger Frank Godbersen.

Næsten som at være ansatPå innovatøruddannelsen har kursisterne arbejdet ihærdigt med at bringe ofte komplicerede forretningsideer ned på jorden og lave en gennemarbejdet forretningsplan. Uddannelsen har givet en grundig indføring i innovationsprocesser, videreudvikling af opfindelser og kvalitetssikring.

- Uddannelsens koncept har meget at gøre med det koncept, Jørgen Mads Clausen beskriver i bogen: 'Mulighedernes mand.' At man flytter produktion ud og får personale og bygninger i overskud til nye ideer. Nogle gange har jeg det som om, jeg er ansat i Danfoss';bare uden en chef, siger Frank Godbersen.

Business Develop Manager Morten Brandtoft, Danfoss Ventures, vurderer, at over halvdelen af kursisterne på det første hold fra marts vil tage springet og etablere succesfulde iværksættervirksomheder.

- Jeg er meget imponeret over ideernes store forskellighed hos det første kuld iværksættere, og der er mange spændende forretningsideer imellem, siger Morten Brandtoft.

Blåstemplet af DanfossFrank Godbersen rykkede ind blandt en halv snes nyetablerede virksomheder i Mads Clausen Entrepreneur Park i april, og han forventer at være flyvefærdig, når de 36 måneder med særlige gunstige lejevilkår er gået. Med en Trusted by Danfoss-status har han fået en blåstempling, der også kan bruges i markedsføringen.

- Firmaet udvikler sig fantastisk godt. Jeg er dog utålmodig, og det går altid for langsomt for iværksættere. Jeg laver alt fra design til produktion og salg og er færdig med første kollektions nulserie. Derefter går jeg i gang med Lean-produktion, siger Frank Godbersen.

Det første hjemlige salg af indendørslamperne til 3000-7000 kr. foregår gennem højprofilerede møbelforretninger, men Liqht Denmark skal hurtigt til udlandet, i første omgang nærmarkederne. Lampevirksomheden er kommet med i Born Global-projektet, et samarbejde mellem Syddansk Universitet og flere syddanske erhvervsråd om at støtte små, nyetablerede virksomheder med globalt potentiale.

Om godt en måned afgøres det, om Liqht Denmark får et lån på en mio. kr. fra Bitten og Mads Clausens Fond, som virksomheden er indstillet til.