Lunkne forventninger til økonomisk vækst

Problemerne med den økonomiske vækst i Kina smitter negativt af på den globale økonomi. Onsdag sænkede Verdensbanken forventningerne for 2016.

REUTERS/Brendan McDermid Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede efter en uge tegner 2016 til at blive et skuffende vækstår.

Sent onsdag aften sænkede Verdensbanken forventningerne til væksten i den globale økonomi til 2,9 procent, hvilket er et fald på 0,4 procentpoint siden seneste prognose, der blev offentliggjort i juni.

Det er særligt svaghedstegn fra Kinas økonomi, der har lagt en dæmper på forventningerne, hvor væksten for første gang i lang tid forventes at falde til 6,7 pct. imod 6,9 pct. i 2015. Samtidig trækker Rusland og Brasilien ned, da begge lande i øjeblikket er hårdt ramt af faldende priser på olie og landbrugsprodukter.

»I forhold til at nå målene om bekæmpelse af fattigdom er svækkelser i de fleste store udviklingsøkonomier en bekymring. For de lande har været vigtige bidragsydere til global vækst i løbet af det sidste årti,« lyder det fra Verdensbanken.

Det er ikke kun i udlandet, at man har skruet ned for vækstforventningerne. Herhjemme har Nationalbanken i december sænket dens vækstestimater for 2016 fra 2,1 pct. til 1,8 pct. Nedjusteringen skyldes især, at eksporten sidste år svigtede henover sommeren og efteråret, hvor det eksempelvis er værd at fremhæve, at eksporten i tredje kvartal 2015 lå godt to procent under niveauet ved udgangen af 2014.

Det er blandt andet det danske privatforbrug, der har holdt væksten oppe i 2015. Udviklingen skyldes først og fremmest, at den lave inflation samt en faldende oliepris, sammen med stigningen i beskæftigelsen, har givet husholdningerne et løft i deres disponible indkomst. Selv om opsvinget i 2015 ifølge Danske Banks analytikere blev svagere end ventet, er der ifølge analytikere kun tale om et midlertidigt bump på vejen. Vurderingen lyder, at Danmark er i opsving med vækst høj nok til, at beskæftigelsen vil stige yderligere med godt 60.000 inden udgangen af 2017. Udviklingen anses dog som en påmindelse om, at opsvinget ikke er særligt kraftigt; især ikke i betragtning af, hvor lang krisen har været, og også om, at vi er helt afhængige af det globale opsving.