Lundbeck og ISS anførte fald i KFX-indekset

Efter kraftige svingninger dagen igennem, endte det danske hovedindeks i minus. Vestas led kurstab for fjerde dag i træk. Auriga steg på regnskab, mens Bioscan faldt på indstævning af Efire.

Læs mere
Fold sammen
Fredag morgen fortsatte det danske aktiemarked sammen med de øvrige europæiske aktiemarkeder deres kraftige fald fra torsdag, som var udløst af de tragiske terroraktioner i Madrid. I takt med at spekulationerne om hvorvidt det var ETA eller Al-Qaeda der stod bag bølgede frem og tilbage, cyklede de europæiske hovedindeks kraftigt op og ned i løbet af dagen.

KFX-indekset endte 0,3 pct. nede i kurs 269,08. Indeksfaldet blev anført af Lundbeck (- 3,4 pct.) samt ISS (- 1,7 pct.), der således ikke kunne fastholde de gode takter fra onsdag, hvor servicekoncernen steg 2,4 pct. ovenpå et bedre end ventet årsregnskab. Største procentivise stigning gik til Group4Falck (+ 1,6 pct.).

Den nye Vestas-aktie (- 1,0 pct.) måtte ned i kurs for fjerde handelsdag i træk. Vestas og NEG Micon fremsatte i går som planlagt det pligtmæssige købstilbud til de 4,4 pct. aktionærer i NEG Micon, der endnu ikke har accepteret ombytningen af aktierne. Tilbuddet løber til 19. april.

De fire dages kursfald er bl.a. kommet efter at vingeproducenten LM Glasfiber og vindkraftselskabet Greentech Energy Systems (- 1,4 pct.) offentliggjorde underskud for 2003. Vestas og NEG Micon offentliggører deres årsregnskaber på onsdag.

Eneste regnskab på Fondsbørsen i dag var fra kemikoncernen Auriga (+ 3,1 pct.). Her viste årsregnskabet en omsætning der var steget til 4.471 mio. kr. fra 4.268 mio. kr. i 2002. Resultatet før skat steg til 182 mio. kr. fra 168 mio. kr. i 2002. Investorerne belønnede regnskabet med en kursstigning på 3,1 pct. under ugens højeste omsætning i aktien.

Bioscan (- 7,5 pct.) blev den næstmest faldende aktie på Fondsbørsen. Kort før børsens lukketid meddelte Bioscan at have indstævnet Efire Holding med direktør for voldgiftsretten. Stævningen skyldes Bioscans beskyldninger om, at Efire har misligholdt den aftale, der blev indgået med Bioscan i februar 2003. Aftalen indebar at Efire skulle betale Bioscan to mio. euro (ca. 15 mio. kr.) i rater over det næste halve år for licensrettigheder, men disse betalinger kom aldrig. De økonomiske konsekvenser for Bioscan vil ifølge fondsbørsmeddelelsen kunne ses i årsregnskabet, der offentliggøres 24. marts.

D/S Torm (+ 6,9 pct.) steg på andendagen efter årsregnskabet. Der var tre nyheder til selskabet i går. Ifølge avisen TradeWinds har Torm udnyttet en købsoption på tre panamaxskibe, så rederiet nu ejer seks panamaxskibe. Derudover blev det meddelt, at det Cypern-baserede Menfield Navigation Company har øget aktiebeholdningen i Torm til lige over 10 pct. Endelig blev Torm opjusteret af Danske Bank fra »sælg« til »køb«.