Luksusbåde til 15 millioner sælger godt

Vind i sejlene. X-Yachts i Haderslev har kurs mod rekordregnskab og har allerede solgt tre eksemplarer af nyt flagskib, der er klar i 2009. Flere både hædret.

Pengestærke sejlere investerer gerne millioner i at realisere drømmen om den ultimative sejlbåd. Og det er tilmed i euro.

En af verdens førende producenter af sejlbåde, X-Yachts A/S i Haderslev, sender i april 2009 et nyt flagskib, X-65, på markedet, og selv om det 65 fod lange vidunder koster to millioner euro, cirka 15 mio. kr., er der allerede solgt tre.

»Markedet er godt, og vi sælger godt af hele vores program. Vi venter at producere 240-250 både i år, hvilket i antal er en lille stigning i forhold til i fjor, men i omsætning er det formentlig en vækst på 20 procent, fordi tendensen går imod stadig større både,« siger direktør Birger Hansen, der ejer virksomheden sammen med brødrene Lars og Niels Jeppesen.

Europa med Italien som det største enkeltmarked aftager hovedparten af bådene fra værftet ved Haderslev Fjord, hvor de 170 medarbejdere udnytter kapaciteten fuldt ud, og der er masser at lave for underleverandører.

»Vi er spredt ud på mange lande, så vi er ikke så sårbare som tidligere. Vi har omkring ti rigtige gode og 12 knapt så gode markeder, og vi kan mærke, at salget går frem i blandt andet Østeuropa. Vi har gennem årene solgt en del både til de baltiske lande, men specielt i 2007 er det gået rigtig godt,« siger Birger Hansen.

I oliestaten Dubai bygges der kæmpemarinaer, hvor motorbåde fortsat er den foretrukne fritidsbådtype, og det samme er tilfældet med velbeslåede russere med båd i Middelhavet.

Men X-Yachts holder øje med begge markeder samt det kinesiske for at kunne sætte kursen mod nye mål, når de er modne til det.

Masser af hæderHædersbevisningerne regner fortsat ned over X-Yachts, der i begyndelsen af året fik virksomhedens største serieproducerede båd, X-55-modellen, kåret til Boat of The Year på bådmessen i Düsseldorf, og i år er både X-41 og X-34 nomineret.

X-41 er lige blevet kåret til best crossover - bedste ocean­gående båd - af det anerkendte amerikanske Sailing World-magasin.

»Vi er glade for hæderen og er sikre på, at den megen omtale får flere til at interessere sig for bådene. For vores brand er det meget vigtigt, selv om det allervigtigste dog er tilfredse kunder,« siger Birger Hansen.

De første X-41-både til et par mio. kr. blev leveret i marts-april, og siden er der produceret 36, så sejlfolket har taget godt imod nyskabelsen, der sejlede prøvesejlads i juledagene i fjor.

Også ellers dollarsvage USA har købt adskillige.

Tæt på rekordregnskabInden lanceringen af den nye X-65, der fordrer en udvidelsen af produktionshallen, præsenteres første båd i en ny cruisinglinje, XC-45, 1. maj næste år og en lillesøster, XC-42, i december 2008.

To nye modeller om året er normen, hvis man vil være med helt fremme i kampen om kræsne kunders gunst og hædersbevisninger i bådbranchen.

X-Yachts havde i fjor en omsætning på 328 mio. kr. og et resultat før skat på 26,2 mio. kr.

Ifølge Birger Hansen bliver 2007 bedre end året før, hvilket formentlig vil være ensbetydende med rekordhøjder. Salget på det beskedne hjemmemarked udgør omkring fem procent af omsætningen.