Lufthansa undgår fyringer i Tyskland

Selv om det tyske flyselskab hver dag mangler 30.000 passagerer og har sat 42 fly på jorden siden 11. september, er der lagt et meget ambitiøst spareprogram for de ansatte, der undgår afskedigelser.

Såkaldte tilpasninger i Lufthansas fartplaner har reduceret den globale kapacitet med 20 procent og forårsaget en indtægtsnedgang på 50 millioner euro om ugen. Alligevel bliver der ikke de massefyringer i Tyskland, som andre store selskaber har måttet iværksætte i deres hjemland.

»Vi har indført stribevis af tiltag for at reducere personaleudgifterne, men det seneste er, at der ikke bliver afskedigelser i Tyskland. Det bliver der heller ikke i vor lille danske stab,« siger John Nielsen, direktør for Lufthansa i Danmark.

Totalt stop

Hvis han selv ønskede at flytte, kan det ikke lade sig gøre for tiden. Der er stop for jobskifte, ingen forfremmelser, ingen nye stillinger, gradvis nedtrapning af arbejdstiden for ældre medarbejdere, undersøgelse af mulighed for udbredt deltid i Tyskland, frivillig lønnedgang, og ingen fornyelse af kontrakter, der løber ud, afspadsering af overarbejde og ferie samt effektivt, ekstern ansættelsestop.

Sidst, men ikke mindst, forhandles der om udlicitering af arbejdsopgaver med al mulig hensyntagen til personalet.

Dansk fremgang

Lufthansa i Danmark har ellers formået at få flere passagerer fra Danmark i perioden fra januar til november i fjor med en fremgang på 10,1 pct. Til gengæld har priserne måske været for lave, i hvert fald har indtjeningen pr. passager været 8,3 pct. mindre, men bruttoindtjeningen viser alligevel et plus på syv pct. Til det positive hører, at passagertallet på Lufthansa-ruterne fra København igen er på samme niveau som normalt.