Lufthansa-chef: Vi har ryddet op

Det tyske Lufthansa fik et underskud på næsten en milliard euro sidste år, men regner med overskud i 2004 - og de tyske rejsebureauer får ingen provision fra september.

BERLIN: Lufthansa, det tyske luftfartsselskab, fik et underskud på næsten en milliard euro (7,5 mia. kr.) sidste år, men flyver mod et overskud i 2004, sagde koncernchef Wolfgang Mayrhuber i går i Frankfurt.

»Vi har sparet og ryddet op, skabt innovationer for kunderne og investeret i fremtiden. Lufthansa har klaret krisen, erklærede han.

Det dårlige tal for 2003 skyldes bl.a. Irak-krigen og lungesygdommen SARS, som fik omsætningen til at dale med seks procent til 16 milliarder euro (120 mia. kr.). Desuden kostede catering-datterselskabet LSG Sky Chef en del hovedbrud og penge. Der måtte afskrives 700 millioner euro (5,2 mia. kr.), og især problemer med det amerikanske marked har ført til problemer. Mange amerikanske selskaber skærer forplejningen om bord væk, og det kan mærkes i et cateringselskab, der i forvejen havde problemer med lønsomheden.

Irak-krigen og SARS gjorde også deres til, at charterselskabet Thomas Cook, som Lufthansa ejer 50 pct. af, fik et underskud.

Nul provision
Mayrhuber sætter sin lid til et forbedret økonomisk klima og en spareplan, der på to år skal sænke udgifterne med 1,2 milliarder euro (ni mia. kr.). 234 millioner euro er allerede hentet hjem. Lufthansa vil spare alene 100 millioner euro ved at afskaffe provisionsbetaling til tyske rejsebureauer. Fra september betaler selskabet ikke længere rejsebureauer for at sælge billetter. Rejsebureauerne, som tidligere fik op til ni pct. i provision, må i fremtiden opkræve et ekspeditionsgebyr hos kunden. Passageren har dog også mulighed for at købe sin billet på anden vis: »Internettet er vist kommet for at blive«, som Lufthansa i går bekendtgjorde i en annonce i Berlingske Tidende. Her lokkede man med »utroligt lave priser«, som bl.a. opnås ved, at mellemleddet springes over.

De europæiske strækninger giver fortsat ikke den store forretning, mens de givtige, interkontinentale ruter vokser med tocifrede procenttal. I alt er passagertallet steget med 8,3 pct. i februar. Lufthansa er dog forsigtig og udbetaler intet udbytte for 2003.