Lovforslag om optioner går imod dom i Højesteret

Ledende medarbejder har fået Højesterets medhold i, at han må tage sine aktieoptioner med sig. Men fremover sætter et lovforslag en stopper for denne mulighed.

Højesteret siger, at aktieoptioner er en del af lønnen - men det sætter et lovforslag fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen en stopper for.

Højesteretsdommen, der blev afsagt i går, giver en ledende funktionær i Novo Nordisk ret til at tage sine aktieoptioner med sig, selv om vedkommende har sagt sin stilling op.

Men hvis han ville have gjort det om et års tid, ville det ikke kunne have ladet sig gøre. Beskæftigelsesministerens lovforslag indebærer nemlig, at en medarbejder, der selv siger op, samtidig vinker farvel til sine aktieoptioner.

For Ledernes Hovedorganisation, der har ført sagen, er højesteretsdommen en sejr.

»Vi har mere end 100 medlemmer i en tilsvarende situation, og med højesteretsdommen i hånden vil jeg tro vi hurtigt kan få disse sager afgjort,« siger direktør Svend Askær, Ledernes Hovedorganisation.

Skabt klarhed
Beskæftigelsesministerens lovforslag, der ventes at træde i kraft 1. juli 2004, betyder på den anden side, at hvis en medarbejder fyres, så beholder vedkommende retten til aktieoptionerne. Dog med den undtagelse, at hvis medarbejderen misligeholder sin forpligtelser eller bliver bortvist, så ryger optionerne sig en tur.

»Nu har vi i hvertfald fået skabt så megen klarhed på området, at vi bedre kan rådgive vore medlemmer. I de eksisterende sager, er der således ingen tvivl om, at aktieoptioner er en del af lønnen,« siger Svend Askær.

»Fremover skal medlemmerne ikke betragte aktieoptioner som en del af lønnen. Typisk har folk sagt ja til lavere lønninger mod at få aktieoptioner, men det skal de ikke tænke på længere. Nu skal de forhandle sig frem til de lønninger, der gælder på markedet, og så tage imod aktieoptioner som en ekstra gevinst.«