Lovforslag om deltid vil ødelægge tjenerfaget

Det omstridte forslag til lov om deltid vil, hvis det bliver vedtaget, ødelægge tjenerfaget, mener Restaurationsbranchens Forbund (RBF).

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) fik for kort tid siden samlet flertal for forslaget til lov om deltid, som lægger op til, at der fremover ikke må være nogen form for aftaler på arbejdsmarkedet, der hindrer ansatte i at komme på deltid.

RBF mener, at forslaget især vil ramme tjenerfaget, hvor branchens overenskomst sikrer, at mindst 75 procent af de ansatte er på fuldtid. Aftalen om deltid på netop tjenerområdet er begrundet i, at tjenerfaget ganske vist er et område med en faglært uddannelse, men at faget er hårdt presset af mange, der kun vil arbejde kort tid i branchen - herunder især studerende.

- Vi frygter, at konsekvensen af lovforslaget bliver et drastisk fald i antallet af fuldtidsstillinger. Det vil betyde amerikanske tilstande, hvor tjenerarbejde er et usikkert deltidsarbejdsmarked med samme status som i fastfood-sektoren. Tilbage vil der - som i USA - være et begrænset antal luksusforretninger med faglærte tjenere, siger faglig sekretær i RBF Bent Moos i en kommentar.

/ritzau/