Londons børs afviser tyske tilnærmelser

For anden gang på bare fire år har Londons børs sagt nej tak til at blive fusioneret med Deutsche Börse i Frankfurt. Men døren står stadig på klem for en sammenlægning.

Læs mere
Fold sammen
LONDON:

Det kunne være blevet Europas superbørs, hvis briterne havde sagt ja til frieriet fra Frankfurt. Deutsche Börse (DB) tilbød i weekenden en særdeles fin medgift for at blive slået sammen med London Stock Exchange (LSE) med en sum på omkring 1,35 mia. pund - svarende til mere end fem pund per aktie for en sammenlægning.

Men selv om prisen var så attraktiv, at aktien i går steg med 23 procent oven i de 25 procent der allerede var lagt til prisen på grund af forventningen om den tyske tilnærmelse, var det stadig ikke nok til at få briterne til at slå til.

Ifølge en officiel meddelelse fra LSE kom afslaget, fordi det tyske tilbud undervurderede aktien og på grund af betænkeligheder over, at en fusion kan komme i karambolage med EUs konkurrenceregler. Det var nøjagtig de samme bekymringer, der gjorde sig gældende for fire år siden, da de to børser var på nippet til at fusionere til et enkelt selskab, der havde fået navnet iX. Dengang konkluderede juridiske eksperter, at der formentlig ville være kommet en tilladelse fra Kommissionen i Bruxelles, men siden da har den tyske børs sat sig endnu tungere på markedet.

Vokseværk
Det er ingen hemmelighed, at Deutsche Börse i øjeblikket arbejder på højtryk for at udvide forretningen. For mindre end et halvt år siden var DB i kontakt med børsen i Zürich med en lignende tilnærmelser, der endte med at blive afvist.

Gårsdagens afvisning fra London var ikke endegyldig, forlød det fra begge børser, der understregede, at der »stadig foregår forhandlinger for at finde en varig løsning«, men de færreste analytikere venter, at tyskerne er parate til at øge prisen for at få en bid af markedet i London.

Men en tysk-britisk fusion kan yderligere kompliceres af, at der er andre bejlere til LSEs hånd på markedet. I 2000 blev planerne om fusionen blandt andet forpurret af et tilbud fra det svenske OM Group, der driver børsen i Stockholm, og denne gang er blandt andet Euronext, der driver børser i Paris, Amsterdam og Lissabon på banen og kan eventuel komme med et endnu bedre tilbud til briterne i et forsøg på at slå Deutsche Börse på målstregen.