Løntørke skal redde arbejdspladser

Ti år, hvor den danske lønudvikling skal ligge klart under den tyske, skal redde danske industriarbejdspladser

Hos industrivirksomheden Olsen Metaltrykkeri A/S i Rødovre har lønningerne stået i stampe de seneste tre år. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Proppen skal sættes i for danske lønstigninger i ti år, hvis dansk erhvervsliv igen skal kunne konkurrere.

Sådan lyder meldingen fra tidligere vismænd, der på baggrund af tal fra Nationalbanken, som Berlingske har bedt fremtrædende økonomer vurdere, advarer om, at de danske lønstigninger skal ligge mindst ét procentpoint under den tyske lønudvikling hvert år i ti år, hvis de danske lønninger igen skal komme ned på nabolandenes niveau.

»Enten skal vi holde et lavere lønniveau, eller også skal vores produktivitet stige med en procent mere end udlandets. Men det er usandsynligt, fordi produktiviteten har været faldende. Så vi bliver nødt til at indstille os på en langt lavere lønudvikling, end vi har været vant til«, siger tidligere overvismand og professor i økonomi på Aarhus Universitet, Torben M. Andersen.

Med bare en dag tilbage før valget, åbner politikere fra både rød og blå blok for, at de høje danske lønninger skal ned, hvis den massive udflagning af arbejdspladser skal stoppes.

»Det er helt fundamentalt for Danmark, at vi får forbedret danske virksomheders konkurrenceevne. Dér er løn et af de vigtige områder, og der er ingen tvivl om, at det er vigtigt at lønudviklingen afbalanceres i forhold til nabolandene,« siger Ole Sohn, der er gruppeformand for SF.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), lægger op til et bredt samarbejde for at sikre konkurrencekraften og stoppe udflytning.

»Arbejdsmarkedets parter må tage ansvar for at holde den danske lønudvikling nede. Sker det ikke, så er vi reelt på katastrofekurs og vi vil se markante udflytninger af industriarbejdspladser inden for kort tid. Faktum er, at det danske lønniveau er for højt, og at det skal ned.«

Som Berlingske Business har dokumenteret, så flytter en række store virksomheder væk fra Danmark i disse uger. Alene i Slagelse lukker slikfabrikken Malaco og popcornfabrikken Popz inden for den næste tid og tendensen gælder hele landet.

For bare 20 år siden lå de danske industrilønninger klart under de tyske. Men i dag har de danske lønninger overhalet de tyske markant og det skal ændres, lyder det fra både rød og blå blok i Folketinget.

Se TV: Obama forsøger at sælge jobplan