Lønningerne kan ikke følge med priserne

Dansk Arbejdsgiverforenings tal viser lønstigninger på 3,5 procent. Det er lavere end inflationen.

(ARKIV) Penge fotograferet i København torsdag den 26. juli 2018. Sedler og mønter afløses af kort og mobilbetalinger under coronakrisen. Den sundhedsmæssige effekt er ikke sikker, men tendensen er ikke desto mindre klar. Det skriver Ritzau, mandag den 6. juli 2020.. (Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom lønnen er steget pænt for de fleste hen over det seneste år, er det langt fra nok til at følge med den galopperende inflation.

Tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at de private lønninger i 3. kvartal var 3,5 procent højere end i samme kvartal året forinden.

Det er væsentligt lavere end de godt 9 procent, som inflationen udgjorde i samme tidsrum. Dermed har mange danskere oplevet en markant udhuling af deres løn.

»Det betyder, at reallønnen faldt med hele 5 procent, hvilket formentlig er tæt på det største fald i købekraften, vi har været udsat for siden Anden Verdenskrig.«

»Det betyder, at reallønnen er slået fire et halvt år tilbage. Det må siges at være en kraftig tilbagegang,« konstaterer Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

I Dansk Arbejdsgiverforening fremhæver cheføkonom Anders Borup Christensen, at lønmodtagerne de seneste 20 år har oplevet en årlig reallønsfremgang på 1,2 procent.

Og så konstaterer han, at den afdæmpede lønudvikling er med til at holde dansk økonomi på et holdbart spor.

»Dagens lyntal peger på, at vi indtil videre har undgået en ødelæggende løn- og prisspiral, hvor pris- og lønstigninger jager hinanden i opadgående retning.«

»En løn- og prisspiral vil svække konkurrenceevnen og koste arbejdspladser og er hverken til gavn for virksomheder eller lønmodtagere,« siger han i en kommentar.

Dansk Arbejdsgiverforening er hovedorganisation for 11 arbejdsgiverforeninger på det private arbejdsmarked inden for blandt andet industri, handel, transport, service og byggeri.

/ritzau/