Lønninger i Kina nærmer sig de sydeuropæiske

Timelønnen for industriarbejdere i Kina er tredoblet siden 2005 og er nu højere end i Brasilien og Mexico.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kinas økonomiske fremmarch kan i den grad aflæses på de lønstigninger, som landets millioner af industriarbejdere har oplevet. Fra 2005 til 2016 er timelønnen tredoblet.

Det viser en statistik fra analysefirmaet Euromonitor International ifølge Financial Times.

Gennemsnitslønnen i Kina var sidste år på knap 25 kroner i fremstillingsindustrien.

Dermed nærmer den sig niveauet i Portugal og Grækenland, og overgår den betaling en industriarbejder i Brasilien eller Mexico får.

Det viser Euromonitors statistik ifølge Financial Times.

Chile er det eneste land i Latinamerika, hvor industriens timelønninger er højere end i Kina.

I forhold til de svageste nationer i eurozonen er spændet også snævret ind. En industriarbejder i Kina får rundt regnet 70 procent af den løn, som det samme job ville give i Grækenland og Portugal.

Den økonomiske krise, som ramte Grækenland med fuld kraft i 2009, har medført en halvering af timelønnen. Og i Portugal er den faldet fra godt 43 kroner i 2005 til 31 kroner i 2016.

»Det er bemærkelsesværdigt, hvor godt Kina har klaret sig sammenlignet med alle andre. Det nærmer sig de vestlige lande. Noget som så mange andre vækstmarkeder ikke har gjort«, siger Charles Robertson, cheføkonom hos investeringsbanken Renaissance Capital, der fokuserer på vækstlande.

Lønudviklingen i Kina er ifølge Financial Times et tegn på, hvordan levestandarden blandt de 1,4 milliarder indbyggere er forbedret.

»Men de hastigt stigende lønniveauer indebærer, at Kina også kan begynde at tabe arbejdspladser til andre lande«, skriver avisen.

Indien har som Kina også oplevet stor økonomisk vækst i flere år. Men når den indiske industriarbejder kigger ned i sin lønpose, er den udvikling ikke til at få øje på. Timelønnen er fortsat på 4,90 kroner. Det samme som i 2007.