Lønhop til kommunale chefer

Kommunale chefer stiger betydeligt mere i løn end deres underordnede. Men de får stadig mindre end cheferne på det private arbejdsmarked.

Lønhop til kommunale chefer - 1
For tredje år i træk er det cheferne, der løber med de største lønstigninger i amter og kommuner. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Men de får stadig for lidt, mener cheferne selv.

Den gennemsnitlige timeløn i amter og kommuner var 3,6 procent højere i 2003 end året før. Men for ledere på højt niveau var stigningen 4,3 procent. Og også de to foregående år fik de væsentlig større stigninger end gennemsnittet, fremgår det af den nye opgørelse.

Ifølge formand Svend Askær fra Ledernes Hovedorganisation skyldes udviklingen, at flere og flere ledere i det offentlige har individuelle lønforhandlinger i stedet for bare at indgå i en samlet overenskomst.

»Og derved bliver det meget tydeligt, at de har et kolossalt lønefterslæb i forhold til det private. Hvis man skal konkurrere om de bedste hoveder, bliver man nødt til at give en ordentlig løn,« siger Svend Askær, der mener, at de offentlige ledere stadig får alt for lidt i forhold til de private.

Uligeløn
Også Kommunernes Landsforening (KL) vurderer, at kommunale chefer får betydeligt mindre i løn end deres privatansatte kolleger.

Den gennemsnitlige medarbejder i kommuner og amter fik 137,16 kroner i timeløn sidste år. Men oven i det kommer løn under sygdom, feriebetaling, personalegoder og pension. Alt i alt giver det en løn på 205,93 kroner pr. time, der rent faktisk blev arbejdet i.

Også i kommunerne er der stor forskel på, hvad mænd og kvinder tjener. De relativt få mænd, der er ansat i kommuner og amter, tjener i gennemsnit 226,56 kroner i timen, alt inklusive. For kvinderne er tallet kun 199,08 kroner.

Andre tal fra Danmarks Statistik viste i forrige uge, at de kommunale lønninger steg med 5,8 procent i løbet af 2003. Forskellen skyldes især, at den opgørelse sammenlignede lønniveauet i slutningen af 2002 med lønniveauet i slutningen af 2003. Stigningen på 3,6 procent for kommuner og amter er for gennemsnitslønnen hen over året.

Det lykkedes ikke onsdag at få en kommentar fra forhandlingsfællesskabet KTO, der repræsenterer chefernes underordnede.