Løn står øverst på lønmodtagernes ønskeseddel

Store grupper af lønmodtagere på det offentlige arbejdsmarked kræver markante lønstigninger og et farvel til Ny Løn. Sundhedskartellets høje lønkrav har bragt dem på kollisionskurs med deres egne.

Sygeplejerskerne går så målrettet efter en markant lønfremgang og et farvel til Ny Løn, at de har sagt nej tak til at gå i KTOs fodspor og indgå et delforlig med arbejdsgiverne.

»Løn er vores højeste prioritet, og vi ønsker ikke at lave noget, der giver uro i forhold til det krav. Vi har derfor sagt til arbejdsgiverne, at vi gerne vil arbejde videre med vores lønmodel, før vi tager stilling til et delforlig, som det de har lavet med KTO,« siger Connie Kruckow, formand for Sundhedskartellet og Dansk Sygeplejeråd.

Hun oplyser, at arbejdgiverne har åbnet for muligheden for at lave et delforlig i stil med KTOs forlig fra i fredags. Det gælder for det første overenskomstår og betyder, at KTOs medlemmer rykker et løntrin op, og at der udbetales pension i hele barselsperioden.

Med i slipstrøm
Connie Kruckows nej tak viser med al tydelighed, at løn kommer til at spille en helt afgørende rolle under overenskomstforhandlingerne for 2005.

Sygeplejerskerne har ikke lagt skjul på, at deres langsigtede mål er at nå op på samme lønniveau som ansatte i den private sektor med en mellemlang uddannelse. Det betyder i praksis, at de skal opnå større lønstigninger end KTO, hvilket er en vigtig årsag til, at Sundhedskartellet er brudt ud af forhandlingsfællesskabet.

Men lærernes formand tror ikke på, at sygeplejerskerne kan hente ekstra lønkroner hjem på den konto.

»Vi vil ikke vurdere vores overenskomstresultat i forhold til sygeplejerskernes. Men jeg tror ikke en døjt på, at de opnår større lønstigninger end os andre,« siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening og næstformand i KTO. Han mener, at det vil skabe alt for store problemer for arbejdsgiverne: »Så må arbejdsgiverne forvente, at det bliver brugt som løftestang for hele den øvrige gruppe af offentligt ansatte. Jeg tror, sygeplejerskerne bliver nødt til at takke ja til at komme med i slipstrømmen på det delforlig, KTO har indgået,« siger Anders Bondo Christensen.

Sygeplejerskernes lønkrav har bragt dem på kollisionskurs med lærerne og de øvrige offentligt ansatte i KTO. Men begge parter er enige om, at Ny Løn skal aflives i sin nuværende form.

HK som murbrækker
Her er det især HK, der skiller sig ud som de lønmodtagere, der er mest positive over for Ny Løn.

»Vi synes, at et decentralt lønelement er vigtigt, for vi organiserer folk fra top til bund, og vi har en langt mere differentieret medlemsgruppe end lærerne og sygeplejerskerne,« siger Kim Simonsen, formand for HK/Kommunal.

Han vil ikke afsløre, om HK lægger sig i spidsen og laver et hurtigt, toneangivende forlig med arbejdsgiverne i Kommunernes Landsforening.

»HK skal ikke være murbrækker for nogen, vi skal lave et resultat til vores medlemmer. Jeg ved godt, hvad det kan betyde at gå foran. Så bliver man klassens mest udskældte dreng. Men det skal nu ikke afholde mig fra at gøre det, hvis det viser sig at være fornuftigt,« siger Kim Simonsen.Artikler om OK 2005

er samlet i et tema

på www.berlingske.dk.