Løkke og Thorning i tværkamp om storskalalov

Selvstyreloven for Grønland blev vedtaget af en V-regering, så Venstres formand skylder at respektere grønlændernes nye storskalalov, lyder statsministerens­ reaktion på Lars Løkkes krav om grønlandsk timeout.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Har man sagt A, må man også sige B. Venstre har været med til at give Grønland selvstyre, og så må Venstre også respektere grønlændernes ønsker og måde at gøre tingene på.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, fik i går klar besked fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun på et fælles pressemøde med landsstyreformand Kuupik V. Kleist blev bedt om at forholde sig til Lars Løkke Rasmussens opfordring til en timeout om Grønlands storskalalov.

»Jeg synes, det virker, som om Løkke er kommet lidt vel langt væk fra statsministerstolen. Venstre sad i regering, da selvstyreloven blev vedtaget. Nu har vi den første store sag, hvor loven skal testes i virkeligheden, og da ville det klæde Venstre at bakke op og respektere de ønsker, Grønland har,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

Løkke har opfordret til timeout

Lars Løkke Rasmussen opfordrede i Jyllands-Posten i går til at bruge en timeout til at finde et alternativ til den grønlandske storskalalov, som gør det muligt for mineselskaber at bruge flere tusinde billige udenlandske arbejdere i anlægsfasen.

Kuupik V. Kleist lagde også kraftigt afstand til Venstre-formandens udmelding.

»Nu er det jo ikke op til Folketinget at behandle storskalaloven. Den har Grønlands eget parlament vedtaget. Det, der er Folketingets opgave, er at tage stilling til et ændringsforslag til udlændingelovgivningen, som administrativt skal gøre det nemmere at behandle ansøgninger om midlertidig arbejds- og opholdstilladelse i Grønland. Det kan godt undre mig, at Lars Løkke kommer med sådan en melding. Jeg tror, jeg har behov for en samtale med Lars Løkke,« sagde Kuupik Kleist.

Ifølge Lars Løkke kunne en timeout bruges til at undersøge muligheden for at oprette et grønlandsk-dansk offentlig-privat udvindingsselskab som alternativ til kinesiske investorer.

Kuupik V. Kleist gjorde det imidlertid klart, at han ikke ønsker danske statslige investeringer i Grønland.

Statslige kinesiske penge kan være på vej

»Aktiviteter på det her område i Grønland hviler altså på kommercielle principper. Vi har ingen interesse i, at hverken den danske eller grønlandske regering for den sags skyld går ind og finansierer aktiviteterne,« sagde Kuupik V. Kleist, der dog undlod at forholde sig til, at der kan være statslig og dermed ikke-kommerciel kapital på vej fra Kina til Grønland.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Venstre-formand og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.