Løkke hader stram koreografi

Når det handler om erfaring, indsigt og kreativitet til at udtænke løsninger, står Lars Løkke Rasmussen stærkere end Helle Thorning-Schmidt. Men det betyder ikke, at han vil vinde de afgørende dueller i en valgkamp.

Kast et hastigt blik på Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens CV, og det vil øjeblikkeligt fremgå, at han har haft alle betydende tillidsposter i dansk politik – fra arbejdet i en kommunal bestyrelse over regionalpolitikken til de mest indflydelsesrige positioner på Christiansborg.

Taler man med politiske med- og modspillere i Folketinget, eller forhører man sig diskret hos embedsmændene på Slotsholmen, høster han anerkendelse for sin evne til hurtigt at tage kompliceret stof ind og forstå substansen. Han fremhæves for sin kreativitet, når det gælder om at finde løsninger og få skubbet store projekter igennem. Det er således ingen tilfældighed, at han i nullerne blev arkitekten bag kommunalreformen og nyindretningen af hospitalsvæsenet, ligesom han i sin korte tid som statsminister fik gennemført to af de senere års mest betydningsfulde reformer – nemlig dagpengereformen og tilbagetrækningsreformen.

Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, får ikke samme skudsmål. Til gengæld fremhæves hun, når talen bevæger sig ind på, hvordan hun planlægger og udfører sit arbejde. Mens Løkke – når han er værst – kan være udisciplineret, intuitiv og uforudsigelig, kører Thorning med en præcision som et schweizisk urværk. Kan hænde, at hun ikke er lige så langt nede i substansen eller selv er i stand til at finde løsningerne, men hun beslutter, eksekverer og tøver kun sjældent.

Også i deres medieoptræden er forskellene slående – og det vil kunne få betydning for de konfrontationer, som de vil få frem mod valget.

Lars Løkke Rasmussen kan bedst lide at improvisere og bringe sin viden i spil. Han kan eksempelvis godt lide at holde taler uden manus og bagefter tage imod spørgsmål fra publikum. Når han er bedst, lykkes det i en grad, så tilhørerne sidder tilbage med et klart indtryk af, at manden kan sit stof.

Men særligt i TV-debatter, hvor tiden er knap, og hvor alt er stramt koreograferet, kan Helle Thorning-Schmidts mere metodiske tilgang, hvor hun holder sig til indstuderede pointer og aftalte slaglinjer, være ekstremt effektfuld og farlig for hendes modstandere.

Det beviste hun allerede, da hun ved valget i 2007 stillede op mod Anders Fogh Rasmussen – uden at blive totalt udmanøvreret. Fogh var langt mere rutineret og indsigtsfuld, men Thorning holdt sig til sin gameplan og fik undervejs sat sine stød ind mod den daværende statsminister.

For V-holdet omkring Lars Løkke Rasmussen bliver det en selvstændig udfordring at lægge strategien for, hvordan han skal agere i de direkte dueller mod Helle Thorning-Schmidt under en kommende valgkamp. Én ting er sikker: Forestillingerne bliver næppe for børn.