Løkke forudser handelsbøvl uden briter i EU's indre marked

Det kan blive bøvlet i forhold til fremtidig handel mellem EU og Storbritannien, hvis briterne forlader EU's indre marked.

Foto: LUDOVIC MARIN

Det vurderer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han fredag forlader et topmøde i Bruxelles.

- Det her minder os alle om, hvor fantastisk en konstruktion det er, at danske virksomheder hver dag kan have en produktion kørende af produkter, som bare uden videre kan sælges i hele Europa.

- Det er uden bøvl, en masse papirer, toldere og folk, der skal kontrollere om grisene nu har haft det godt ude i staldene, eller om arbejdsmiljøet på virksomhederne nu er, som man siger, siger Løkke.

Alt det risikerer briterne at smide ud med badevandet, hvis de træder ud af det indre marked, påpeger han.

Udtalelsen kommer, efter at EU27-lederne netop har givet grønt lys til, at forhandlerne om briternes exit kan gå videre til næste fase om fremtiden.

Det sker, efter at Storbritannien og EU-Kommissionen i sidste uge besluttede, at der var sket tilstrækkelige fremskridt i første fase af forhandlingerne.

Den handlede om slutopgørelsen, borgernes rettigheder og grænsen mellem Nordirland og Republikken Irland.

- Det, der kan gøre det svært, er, hvis man ikke er med i det indre marked, ikke vil underkaste sig domstolen og de standarder, vi aftaler i EU.

- Så skal der kontrol til. Så skal der papirer til. Det er det, der bliver udfordringen, siger Løkke.

Spørgsmålet om det indre marked og told er også noget af det, der lurer i forhold til grænsen mellem Republikken Irland og Nordirland, påpeger Løkke.

- Hvis Storbritannien ikke er med i det indre marked, kan man ikke bare have lastbiler, der drøner fra Belfast og til Dublin og skipper varer ud i resten af Europa, siger han.

Lederne understregede, at næste fase om fremtiden kun kan begynde, hvis aftalen fra første fase nu loyalt bliver omsat til jura.

/ritzau/