Løj Snapchat forud for børsnotering?

Detaljerne i et søgsmål fra en tidligere Snap-ansat er nu frigivet. Den pågældende hævder, at selskabet løj om antallet af brugere, før man gik på børsen.

Snap Inc. co-founder Bobby Murphy(L) with CEO Evan Spiegel(C) and NYSE President Thomas Farley, ring the opening bell at the New York Stock Exchange on March 2, 2017 in New York. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith Fold sammen
Læs mere
Foto: BRYAN R. SMITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere ansatte i Snap Inc., Anthony Pompliano, sagsøgte Snap i begyndelsen af januar med påstanden om, at selskabet blandet andet havde opereret med vildledende tal for vækst og antal brugere for billeddelingstjenesten Snapchat.

Snap har tidligere kæmpet for at holde detaljerne fra søgsmålet ude af offentlighedens søgelys, skriver Business Insider. Men Pompliano bad i forrige uge om at få anklagerne offentliggjort, og lige inden påske blev indholdet så lagt frem.

Pompliano hævder, at han havde afdækket en »udbredt og systematisk svigt i Snapchats interne kontrol med brugerdata.«

Selskabet skal have løjet om, at det i 2015 havde 100 millioner daglige brugere samt en tocifret vækst i brugerbasen. Pompliano henviser til analysesystemer, som på samme tidspunkt angav 97 og 95 millioner brugere, og han mener, at væksten flere gange var direkte flad eller i hvert fald inden for intervallet én til fire procent.

Endvidere er der uenighed om måltal for kundebevaring og konvertering fra interessenter til faktiske brugere. Pompliano hævder også, at strategidirektør Imran Khan bad ham udlevere hemmelige informationer fra hans tid som ansat på Facebook.

Ansat i tre uger

Topchef i Snap Inc., Evan Spiegel, skal angiveligt have affejet afvigelserne i brugertal som ”ikke nogen stor sag.”

»Snapchat-ledelsen så hr. Pompliano som en hindring for den planlagte børsnotering, fordi han nægtede at se bort fra Snapchats urigtige fremstilling. Faktisk forudså Snapchat korrekt, at hr. Pompliano ville slå alarm,« skriver hans advokater.

Pompliano var kun ansat i Snap i tre uger, og selskabet beskriver søgsmålet som et offentligt ”stunt” fra en misfornøjet ansat, som blev fyret efter en svag indsats.

»Den enkle kendsgerning er, at han ved absolut ingenting om Snaps nuværende måltal. Han og hans advokater finder bare på ting,« skriver selskabets advokater ifølge Financial Times i et svar.

»Dette er grunden til, at Snap ikke har noget at skjule – særligt ikke nu da det er et børsnoteret selskab.«

Værdifuld brugerbase

Afvigelser i brugertallene er ganske vist ikke så store, men særligt set i lyset af den enorme størrelse på Snapchats børsnotering kan det potentielt give et stort udslag.

Selskabet gik på børsen i marts i år og blev dengang værdisat til 19,7 milliarder dollars i forbindelse med emissionen. Det svarer til godt 138 milliarder kroner, og beløbet steg hastigt og markant, da handlen med papiret tog fart.

Den betydelige værdisættelse kom til trods for, at Snapchat aldrig har tjent penge og i øvrigt kom ud af sidste år med et underskud på bundlinjen.

Det, som anses for at være attraktivt ved selskabet, er netop den store brugerbase og dens sammensætningen og dermed også muligheden for at tjene penge på den.