Lobbyisten med en vagthunds fortid fylder rundt

50 år onsdag. Ulrik Nødgaard overraskede mange, da han valgte at skifte rollen som direktør for Finanstilsynet ud med en direktørrolle i finanssektorens lobbyorganisation.

Embedsmanden Ulrik Nødgaard oplevede finanskrisen indefra. Sidenhen skiftede han til finanssektoren, da han blev chef for branchens lobbyorganisation, Finans Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Ulrik Nødgaard var midt i stormens centrum, da hele den globale finansverden kollapsede for 11 år siden. Som finansdirektør i det daværende Økonomi- og Erhvervsministerium var han en af de centrale embedsmænd, der var med til at strikke de hjælpepakker sammen, som skulle sikre, at de danske banker ikke bukkede under i den finansielle orkan.

I forbindelse med tiåret for den finansielle krise lukkede Ulrik Nødgaard Berlingske ind i minderne om den turbulente tid, hvor man fra statens side i første omgang udstedte en garanti på omkring 4.000 mia. kroner – mere end den dobbelte størrelse af det danske BNP – der skulle holde hånden under de kriseramte banker.

»Selvfølgelig havde jeg tanker om, at det kunne gå galt. Det spillede da ind. Det var bare så indlysende, at der fra et samfundsperspektiv var brug for at gøre noget. Så måtte vi jo gøre det efter bedste evne. Men det lå i baghovedet, at Gud, der er ingen garanti for, at det her går godt,« sagde han blandt andet om den garanti, der i værste fald kunne have revet tæppet væk under Danmark.

Det var i september 2008. Få måneder senere skiftede han ministeriet ud med tilsynet, da han blev direktør for Finanstilsynet. Her skulle han være med til at sikre, at myndighederne ikke på samme måde ville blive overrasket af et finansielt stormvejr, og dermed undgå at så mange banker var tæt på afgrundens rand. En rolle, han udfyldte med mange roser til følge.

Blandt andet også fra daværende tilsynsformand Mads Bryde Andersen, der påpegede, at Ulrik Nødgaard havde været ansvarlig for tilsynet i en historisk afgørende periode, og at han havde gjort det »imponerende«.

Det overrumplende skift

Roserne kom, da tilsynsformanden overrasket – i lighed med mange andre i det offentlige – i 2015 måtte konstatere, at Ulrik Nødgaard skiftede over på den anden side af hegnet. Han skulle fremover være direktør for finanssektorens brancheorganisation Finans Danmark. Hans egen formand havde med egne ord »ikke set det komme«.

Selv sagde hovedpersonen, at han lod sig styre af andre faktorer, end hvad han ellers med sin økonomopdragelse var vant til. Udgangspunktet havde altid været at træffe rationelle afgørelser ud fra hårde økonomiske kalkyler. Men skiftet over på »den anden side« virkede instinktivt interessant.

»Jeg tror, at instinkterne tager lidt over dér. Hvis man har en god mavefornemmelse og man synes, at noget lyder spændende,« sagde han.

Siden har han talt bankernes sag. Og der har været rigeligt at tale om. Skattely, svindel med udbytteskat og hvidvasksager af verdenshistorisk størrelse har taget dagsordenen, og den tidligere tilsynsformand har skullet stille sig op i skudlinjen for en udskældt branche. Fødselaren beskriver i øvrigt selv på Twitter, at hans hjerte banker for banker og finansnørderi.

Derfor vil arbejdslivet nok også fortsat fylde en del, når Ulrik Nødgaard 14. august fylder 50 år. Selv regner han ikke med, at der kommer til at sidde en embedsmand i samme situation, som han sad i tilbage i 2008. Sådan lød refleksionen i hvert fald i forbindelse med tiåret for finanskrisen.

»Vi er et helt andet sted. Jeg regner ikke med, at der kommer til at sidde en ny Ulrik Nødgaard og hjælpe til med at lave en ny statsgaranti for bankerne.«