LO og DA udkæmper det endelige slag

I går indledte LO og DA de afsluttende forhandlinger i Forligsinstitutionen. Truslen om en storkonflikt hænger over hovedet på parterne, der skal nå til enighed om en barselsfond.

Læs mere
Fold sammen
Forhandlerne fra LO og DA kan se frem til mange timer i samme jakkesæt, efter at de i går eftermiddags satte sig ned omkring forligsmandens bord.

I går bragte forligsmand Asbjørn Jensen nemlig overenskomstforhandlingerne ind i den sidste og afgørende fase, hvor et samlet mæglingsforslag skal strikkes sammen.

Der er stadig store hurdler at overvinde, men det er forligsmandens ambition, at mæglingsforslaget kan ligge klar i løbet af weekenden. Og det er hovedorganisationerne også indstillet på.

»Jeg forventer, at vi forhandler i et ubrudt forløb, indtil vi er færdige. Tiden er til, at vi gør, hvad vi kan for, at det lykkedes,« siger Jørn Neergaard Larsen, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Betingede forlig
Hvis hovedorganisationerne tidligere har følt sig kørt ud på et sidespor i forbindelse med at overenskomstforhandlingerne er gjort decentrale, bliver 2004 året, hvor de får mulighed for at gøre comeback.

Det er nemlig op til LO-formand Hans Jensen og DA-direktør Jørn Neergaard Larsen at løse forhandlingernes største stridspunkt, spørgsmålet om en central barselsfond.

80.000 lønmodtagere på HK-området har betingede forlig, som kun gælder, hvis der etableres en udligning af arbejdsgivernes udgifter til barsel.

Men Hans Jensen og Jørn Neergaard Larsen valgte at holde kortene tæt til kroppen i forligsinstitutionen i går.

LO-bossen ville ikke sige, om han er klar til storkonflikt, hvis det kikser med at nå til enighed om en barselsfond.

»Det afklarer vi i løbet af nogle meget få dage,« siger Hans Jensen

Spørgsmålet om hvorvidt lønmodtagerne skal indhente overenskomststridige arbejdsnedlæggelser uden overtidsbetaling ser også ud til at blive en sag for LO og DA. Forhandlingerne for 15.000 slagteriarbejde er gået i hårdknude på netop det spørgsmål. Og nu bliver det op til hovedorganisationerne, at forhandle sig frem til om kravet fra Dansk Industri skal indgå i et mæglingsforslag.

Status er at ca. 95 procent af de 650.000 lønmodtagere har fået en aftale på plads.