Lizette Risgaard: Sørg for social retfærdig klimaindsats – ellers får vi franske tilstande

Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, erkender, at klimakampen og den grønne omstilling kommer til at koste jobs i nogle sektorer. Derfor har politikerne og arbejdsmarkedets parter en stor opgave foran sig, med at sikre en social retfærdig omstilling, hvis vi ikke skal ende med franske tilstande med bål og brand i gaden.

Formand for FH Lizette Risgaard taler under den nye hovedorganisation for lønmodtagere FH - Fagbevægelsens Hovedorganisations konference i KB Hallen på Frederiksberg, mandag den 8. april 2019.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis vi skal løse klimakrisen og gennemføre en omfattende grøn omstilling i Danmark og i EU, vil det koste job i nogle sektorer, men også skabe mulighed for vækst og beskæftigelse i andre. Det mener formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard.

Det stille store krav til de politikere, der i øjeblikket kæmper for at blive valgt til Europa- Parlamentet ved valget i næste uge, og til Folketinget den 5. juni.

»Fagbevægelsen er jo også en del af den store verden, hvor klimaet betyder meget. Vi kan også godt se, at det bliver nødvendigt med en omstilling, som vil betyde at nogle job forsvinder, mens nye opstår. Vi mener, at Danmark er forpligtet til at levere på Parisaftalen. Danmark har gode muligheder for at gå forrest, og det kan være med til at sikre Danmark en større konkurrencedygtighed og gode, grønne job på tværs af brancher,« siger Lizette Risgaard.

»Men grøn omstilling skal også være rød. Forstået som en social retfærdig omstilling. Det er vigtigt, at politikerne tænker på de fordelingsmæssige konsekvenser af klimainitiativerne. For eksempel er der en tendens til, at grønne afgifter altid vil vende den tunge ende nedad,« siger Lizette Risgaard, der sammenligner med den digitale udvikling, hvor job også forsvinder i gamle brancher, samtidig med at nye brancher skriger på arbejdskraft.

Man kan ikke bare send folk hen i hjørnet

Her inviterede regeringen arbejdsmarkedets parter, en række konkrete virksomheder og eksperter, m.m. med i et såkaldt Disruptionråd, som blandt andet havde til opgave at finde ud af, hvordan man sikrer, at Danmark får del i vækstmulighederne ved den digitale omstilling.

»Alle skal være med i en grøn og digital omstilling. Man kan ikke bare sende folk hen i hjørnet og sige, at der ikke er brug for dem. Vi vil gerne være med løse den udfordring sammen med virksomhederne og politikerne,« siger Lizette Risgaard.

Lizette Risgaard mener blandt andet, at der er brug for endnu mere fokus på omskoling og uddannelse og et stærkt socialt sikkerhedsnet, både for at sikre, der er den arbejdskraft, som arbejdsgiverne efterlyser, og for at sikre, at dem, der mister deres job, kan bliver omskolet til de nye, grønne job. Samtidig advarer hun om konsekvenserne af ikke at få skabt de bedste rammer for at omsætte ny grøn teknologi i Danmark til vækst, velfærd og nye job. Risikoen kan i sidste ende være bål og brand i gaderne.

Lizette Risgaard, formand, FH

»Man kan ikke bare sende folk hen i hjørnet og sige, at der ikke er brug for dem.«


»Hvis vi skal gribe mulighederne er vi også nødt til at få skabt en social retfærdig grøn omstilling, hvor vi løser udfordringen kollektivt, for i sidste ende ryger den demokratiske opbakning, hvis vi ikke gør. Vi så i Frankrig, hvordan præsident Macron besluttede at hæve prisen på benzin, for at mindske biltrafikken og styrke klimaet. Det endte i kraftige protester fra de såkaldte gule veste – fordi de, som i forvejen er udsatte og utrygge, igen skulle betale en højere pris,« siger Lizette Risgaard.

»Nu er vi jo heldigvis et helt andet sted i Danmark, hvor vi har traditionerne for at løse problemerne sammen, politikere og arbejdsmarkedets parter imellem, inden vi kommer dertil,« siger Lizette Risgaard.

Gule eller grønne veste

Men frygter du, at vi vil se danskere med gule veste gå i voldelige protester over de klimaløsninger, politikerne beslutter?

»Nu er det jo ikke lige om lidt, men hvis klimaindsatsen kommer til at ramme socialt skævt, så vil jeg sige det sådan her: Selvom vi nok ikke får gule veste i Danmark, kan det sgu godt være, at vi får grønne veste i gaden. Vi bruger jo grønne veste, når det handler om vores overenskomst-indsats,« siger Lizette Risgaard.

Udover at sikre omskoling og uddannelser, der passer til en fremtid med mange nye, grønne job, har FH også for nylig foreslået, at der skal etableres en stor statslig milliardfond, Danmarks Investeringsfond, som skal investere i fremtidens teknologiske løsninger, inden for blandt andet klima. Lizette Risgaard mener, at det er nødvendigt, at vi ikke kun overlader til private investorer at finansiere de store samfundsforandringer, men at staten også går ind og investerer. Som eksempel nævner hun, at den tyske statsbank KfW har investeringer svarende til 14 pct. af BNP, mens den danske Vækstfond kun har investeringer svarende til 0,5 pct. af BNP.

Men virksomhederne må også selv på banen og ikke bare klage over, at politikerne kun tænker i at overbyde hinanden i valgkampen, og glemmer at tale om, hvordan de vil sikre vækst, arbejdskraft og velfærd, sådan som topledere stod frem og gjorde i Berlingske for nyligt.

»Hvis virksomhederne mener, at de mangler arbejdskraft, så er det bare om at komme i gang med at uddanne folk. Det kan virksomhederne bare gå i gang med,« siger Lizette Risgaard.

»Vores fælles hovedfokus bør være på, at få alle med i den grønne og den digitale omstilling, og så skal vi sørge for at give alle muligheden for at være med,« siger Lizette Risgaard.