Lizette, er du klar over, at Danmark sammen med Norge har den mindste overklasse i OECD?

Nye OECD-tal lover godt for sammenhængskraften i kongeriget, men økonomiske reformer skal sikre, at vi bliver på sporet.

Her bor middelklassen, og der bliver flere og flere af dem i Danmark (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Middelklassen som vækstfaktor og stabilisator er kongen i alle lande, der ønsker velstand og fred. Men middelklassen er under pres – det ved vi allesammen fra f.eks. USA, hvor forpjuskede eller uddøde småbyer vidner om, at middelklassen mange steder i en ulykkelig udvikling er blevet til underklasse. Pæne velholdte huse med veltrimmede plæner og nypudset bil og opsparing til børnenes college er forvandlet til trailerparker beboet af overvægtige mennesker i oversize t-shirts uden levedygtige fremtidsdrømme.

Men en ny OECD-rapport afslører, at det ikke kun er i Guds eget land, at mellemlagene er på retur.

Middelklassen udgør gennemsnitligt 61 pct. af befolkningen i OECD-landene. Det er noget mindre end for 30 år siden, hvor 64 pct. tilhørte middelklassen. Derfor er det en positiv succeshistorie, at det ser ganske anderledes ud i Danmark.

Trods evindelige problemer med integration af indvandrere, og til trods for at (for) mange danskere lever på overførselsindkomster, så vokser den danske middelklasse alligevel. I kongeriget fylder middelklassen hele 69 pct. af befolkningen, og det er 1,4 procentpoint mere end i de såkaldte gode gamle dage, som mange – herunder 3F i kampagnen »Og det var Daaanmark« – ellers længes efter. Danmark er således et af kun tre ud af 35 OECD-lande, hvor middelklassen ikke er skrumpet de sidste 30 år.

Færrest fattige

Men hvor er det så, at middelklassen æder sig ind? Igen en god nyhed! Middelklassen hugger ind på lavindkomstgrupperne. Flere flygtninge og folk på overførsel er kommet i arbejde, dels på grund af det økonomiske opsving, og dels på grund af de økonomiske reformer, der trods kritik af, at det er alt for lidt, er gennemført de senere år. Ifølge OECD har Danmark i dag den mindste andel af fattige blandt de 35 lande.

Diskussionen om ulighed i Danmark blussede op igen til 1. maj-arrangementerne, hvor formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard krævede et »ulighedsstop«. Jamen, Lizette, ved du, hvor mange danskere, der rent faktisk tilhører overklassen, som vi kender den fra en tur mod nord op ad Strandvejen? Er du klar over, at Danmark sammen med Norge har den relativt mindste overklasse af samtlige 35 OECD-lande?

Grundvigs visdom

»Få har for meget, og færre for lidt,« siger finansminister Kristian Jensen (V), for hvem OECD-rapporten er en gave i den tilstundende valgkamp. Finansministeren citerer her Grundvigs sang »Langt højere bjerge«, hvor strofen helt præcist lyder: »Da har i rigdom vi drevet det vidt, når få har for meget og færre for lidt.« Det er måske den smukkeste måde at udtrykke velfærdssamfundets fordelingspolitik på, har den nu afdøde formand for Socialdemokratiet Svend Auken engang sagt.

Nogle ønsker sig flere rige danskere eller ønsker selv at blive rige eller rigere. Men der er alligevel grund til at lytte til topchefer som Henrik Poulsen fra energigiganten Ørsted, og servicekoncernen ISS' øverste fejekost, Jeff Gravenhorst, som begge har rådet politikerne til at bibeholde topskatten for at sikre sammenhængskraften – læs middelklassens fremgang – i Danmark.