Lille udslip hos Proms Kemi

Under oprydning hos det tidligere Proms Kemi blev der spildt et uidentificeret pulver, der nu er ved at blive fjernet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Under arbejdet med at opskære og flytte en tank på den tidligere Proms Kemi Aps i Viemose ved Vordingborg, blev der fredag morgen spildt en rest kemikalier.

Storstrøms Amts miljøvagt og Beredskabet er på stedet og er i gang med at fjerne spildet, skriver amtet

Tanken indeholdt cirka 50-100 kg af et pulver, der endnu ikke er identificeret. En mindre del af indholdet er drysset ud af tanken under flytningen.

Efter lukningen af Proms Kemi blev der i perioden januar til april 1999 fjernet 4400 tons kemikaliaffald og spildevand m.m fra virksomheden. Tanke og produktionsanlæg blev renset ved højtryksspuling og området blev spulet og fejet.

Amtet har haft mistanke om, at der kunne være cyanid i pulveret, fordi tanken var placeret i den tidligere benzylcyanidafdeling. Beredskabet har dog undersøgt pulveret på stedet og vurderer umiddelbart, at der ikke er tale om cyanidforbindelser.

- Vi ved dog stadig ikke hvilket kemisk stof, der er tale om, og sandsynligvis er det en blanding af rester fra produktionen på Prom. Lige nu drejer det sig om at få forureningen samlet op og bragt til et sikkert sted, så der ikke sker skade, siger direktør i Storstrøms Amt, Svend W. Jensen.

- Konkret består opgaven i, at tanken sættes i en aflåst container og køres bort. Det pulver, der er spildt på jorden, er allerede samlet op, og vil blive kørt bort sammen med tanken. Herudover er der pulver, som er drysset ud på den faste belægning på området. Dette pulver kan ikke umiddelbart fjernes, fordi det er blevet presset ned i belægningen. I stedet vil pulveret blive spulet væk samtidigt med, at der suges med en slamsuger. På den måde sikres det, at det forurenede vand fra spulingen ikke spredes uden for området.

Kommunekemi vil i næste uge i samarbejde med amtet besigtige Prom-grunden og i den forbindelse vurdere hvilke tiltag der er nødvendige.

ha@berlingske.dk