Lille stor bilproducent skal køre EU gennem Brexit

Det lille østeuropæiske land Slovakiet indtager fredag formandssædet for det kriseramte EU. Som samhandelspartner nyder danske industrivirksomheder godt af Slovakiets position som storproducent i den internationale bilindustri.

KIAfabrik i Zilina i Slovakiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER HUDEC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I morgen fredag får det lille østeuropæiske land, Slovakiet, den udfordrende opgave at være formand for EU de næste seks måneder, der kommer til at stå i Brexits tegn.

Fælles med Danmark er, at Slovakiet er et af de mindre lande i EU med en befolkning på 5,5 mio. indbyggere. Og dermed hører ligheden næsten også op.

Danskerne er blandt de rigeste i EU, mens Slovakiet er det fjerderigeste blandt de 11 tidligere Østbloklande målt på BNP pr. indbygger. Og som dansk ekportmarked er det slovakiske kun det syvende største blandt de 11 østeuropæiske EU-lande, fremgår det af en analyse fra Dansk Erhverv.

Vores samhandel er således betydeligt lavere end med naboen - og tidligere sambo - Tjekkiet,og det tolker Dansk Erhverv som om, at der ligger et eksportmarked med potentiale.

Set over tid har den danske eksport til Slovakiet med visse udsving udvist en svag opadgående tendens. Slovakiet blev optaget i EU i 2004 og i eurozonen fra 2009. I 2014 beløb værdien af den danske eksport til landet sig til ca. 2,3 mia. kr., mod ca. 1,8 mia. kr. i 2007.

Der foreligger endnu ikke komplette eksporttal for 2015, idet serviceeksporten endnu ikke er offentliggjort. Men ser man alene på vareeksporten skete der en stigning på 3,3 pct. fra 2014 til 2015, så den svage positive udvikling lader altså til at fortsætte.

Og hvad er det så vi kan sælge i Slovakiet. Jo, danske virksomheder er i stor stil underleverandører til slovakisk industri, ikke mindst bilindustrien.

Slovakiet har i flere år været verdens største producent af biler - målt i forhold til indbyggertal. Der produceres således Volkswagen, KIA og Peugeot i landet, og fra 2018 kommer der produktion af Jaguar og Land Rover oveni.

»Slovakiet er blevet hjemsted for en ret stor bilproduktion. Peugeot, KIA og Volkswagen har lagt fabrikker i Slovakiet, fordi de er konkurrencedygtige både på løn, og når man ser på kvaliteten af arbejdskraft. Og danske industrivirksomheder er i stor udstrækning underleverandører,« siger chefkonsulent i Dansk Erhverv, Michael Bremerskov.

Danske virksomheder er blandt andet underleverandør af kølerer, stumper til bremser, lydpotter og udstødningsrør til bilfabrikkerne.

Derudover sælger danske virksomheder en del halvfabrikata samt medicin og kemikalier til slovakkerne. Men overraskende nok har vi stort set ingen fødevareeksport til Slovakiet. Til gengæld har den danske børsnoterede landbrugskoncern, Firstfarms, en stor produktion i Slovakiet med cirka 5.000 kreauterer og et stort opdyrket område.

Michael Bremerskov  forventer ikke noget dramatisk ryk i samhandelen med Slovakiet.

»Men den danske beklædningsindustri er begyndt at hjemtage produktion fra Asien til billige europæiske lande for blandt andet at have kortere leverancetid. Indtil videre går det til de allerbilligste, Rumænien og Bulgarien. Men jeg kunne forestille mig at Slovakiet også kunne blive produktionssted for dansk beklædning,« siger han.

Om det slovakiske EU-formandsskabs udfordringer det næste halve år siger Bremerskov

»Historisk har EU måske aldrig været i en større krise end nu med så mange samtidige store udfordringer som flygtningekrise, lav vækst og så Brexit oveni. Vores håb for dansk erhvervsliv er, at den stående dagsorden i EU om at fremme vækst og beskæftigelse og forbedre rammevilkåene for erhvervslivet ikke bliver torpederet af det her. Der er noget rugbrødsarbejde i den kommende formandsskabsperiode, som skal varetages«.