Lille sparekasse vil kapre iværksættere fra banker

Konkurrence. I konkurrence med Danske Bank og Nordea er Gjerlev-Enslev Sparekasse ene om at yde kom i gang-lån til iværksættere i Region Midtjylland.

Gjerlev-Enslev Sparekasse med blot 18 medarbejdere er klar til at konkurrere med storbankerne Danske Bank og Nordea om at yde kom-i-gang-lån til iværksættere i den nye Region Midtjylland.

Mens Gjerlev-Enslev Sparekasse udelukkende må yde lånene til iværksættere i Region Midtjylland, kan de to storbanker yde lånene i hele landet. Staten har udpeget fem pengeinstitutter til at yde kom i gang-lån. Kun Danske Bank og Nordea kan gøre det i hele landet, mens Fionia Bank, Dronninglund Sparekasse og Gjerlev-Enslev Sparekasse gør det i deres regioner.

Gjerlev-Enslev sparekasse, der er hjemmehørende i Gjerlev mellem Randers og Hadsun, har ingen filialer i regionen, men det er ikke noget problem, siger informationschef Michael S. Jørgensen.

- Vi har både privat- og erhvervskunder i København, Århus, Silkeborg, Ringkøbing og i andre byer. Telefonen er opfundet, og hvis der er behov for et møde, tager vi gerne ud og besøger kunderne. Vi går efter at yde kom-i-gang-lån i hele Region Midtjylland og har hjulpet iværksættere igang, siger han.

Det har været fremme, at iværksættere har svigtet kom-i-gang-lånene, fordi de skal betale en præmie oveni renten. Og derfor kunne det være mere fordelagtigt at tage et almindeligt lån. Gjerlev-Enslev Sparekasse har ikke en fast rente for lånene.

- Renten er individuel fra projekt til projekt. Præmien er 1,25 procent af kautionsbeløbet, der udgør 75 procent af det samlede lån. Iværksætterne kan få gratis rådgivning hos os i forbindelsen med firmaetablering, oplyser Michael S. Jørgensen.

Kopierer anden sparekasseSparekassen kan yde lån op til 500.000 kr. med 75 procent kaution fra Vækstfonden. Michael S.Jørgensen vurderer, at de gennemsnitlige lån nok bliver på 300.000-400.000 kr. Målet er at udlåne cirka 12 mio. kr. til iværksættere.

Sparekassen har skævet til Dronninglund Sparekasses succes med at yde iværksætter-lån i Nordjylland.

Ifølge Michael S. Jørgensen har Dronninglund Sparekasse etableret 250 iværksætterlån i løbet af to år.

- Det vil vi gerne kopiere i Region Midtjylland og har talt med Dronninglund Sparekasse om, hvordan de har grebet lånene an, fortæller Michael S. Jørgensen.

Gjerlev-Enslev Sparekasse har 135 år på bagen. Hjælp til iværksættere er et af dens specialer.

- Med korte kommandoveje og hurtige beslutningsprocesser er vi gearet til at yde en effektiv indsats i den ofte lidt kaotiske startfase i en helt ny virksomhed, mener Michael S. Jørgensen.