Lige om lidt lukker Island ned

Island er så småt ved at komme på fode igen efter en finanskrise, der ramte ø-nationen hårdt, men 1. juni kan en kvart befolkning være i strejke, medmindre arbejdsgivere eller regeringen giver 30 procentslønstigninger.

De kommende strejker kan komme til at gå slemt ud over den islandske turisme, som er en af landets vigitigste brancher. Her boltrer turister sig i Den Blå Lagune lidt uden for Reykjavik. Arkivfoto: Olivier Morin/AFP.
Læs mere
Fold sammen

Den 24. oktober 1975 gik 25.000 kvinder på gaden i Islands hovedstad Reykjavik. De ville ikke finde sig i ulige rettigheder og for hårde arbejdsvilkår for kvinder i den lille ø-nation. I alt gik 90 procent af kvinderne og dermed nærved halvdelen af landets befolkning på barrikaderne, og landet lukkede praktisk talt ned.

Dagen bliver husket som den lange fredag i Island og har sat spor i den islandske selvforståelse. Den 28. maj i år er en torsdag, og dagen kan få lige så store konsekvenser som den revolutionerende dag i 1975 – hvis den islandske regering ikke meget hurtigt gør noget drastisk.

Fra den 26. maj har 10.000 medlemmer af fagforeningen SGS varslet generalstrejke, en strejke de begyndte som 24-timers strejke-aktioner fra den 30. april. Medlemmer af SGS er tilknyttet industrier, der er helt centrale for Islands økonomi såsom turisme og byggeri, men det er langt fra kun medlemmerne af SGS, der varsler strejke. Organisationen for akademikere med 3.000 medlemmer har strejket i en måned, hvilket betyder, at en dyrlæge, advokat og jordmoder, der ikke har nedlagt arbejdet, allerede er svær at opdrive.

Helt praktisk har strejken betydet, at ingen mennesker bliver skilt eller gift på rådhuset, mens advokaterne er i strejke. Det er imidlertid en ret lille konsekvens i forhold til, hvad der kan ske, hvis de fagforeninger, der truer, gør alvor af truslerne og suspenderer arbejdet fra den 28. maj. I alt står 75.000 af øboerne til at deltage i generalstrejken fra den 26. maj, og det svarer til cirka en tredjedel af vulkanøens arbejdsstyrke. Lukker Island ned igen?

»Vi kræver 100.000 kronur«

Kravene fra fagforeningerne er også så betydelige, at chancen for strejke er reel. Landets regering er presset, og kravene er så høje, at økonomer frygter, at landet bliver hvirvlet ind i en ny krise, hvis arbejderne får sine krav indfriet.

»Vi kræver, at de laveste lønninger i omegnen af 200.000 kronur per måned bliver hævet til 300.000 kronur per måned,« siger Björn Snæbjörnsson, der er formand for fagforeningen SGS til Bloomberg.

I danske kroner svarer det cirka til en stigning fra 10.000 til 15.000 kroner per måned. Björn Snæbjörnsson mener, at læger og læreres lønstigninger siden krisen løjede af, er et tegn på, at der ikke er de store nationaløkonomiske konsekvenser ved at hæve lønningerne for de 10.000 medlemmer, han repræsenterer. Landets økonomer river sig i håret over de mulige lønstigninger, og den islandske nationalbanks cheføkonom Thorarinn G. Petursson frygter både stigende inflation og en stigende rente.

»Hvis der kommer lønstigninger i størrelsesordnen 30 procent over hele linjen, vil vi befinde os i en ret alvorlig situation. Den her slags lønstigninger på arbejdsmarkedet vil også tvinge os til at hæve renten betydeligt for at fastholde prisstabilitet,« siger nationalbanksøkonomen til Bloomberg.

Turisme og tillid tager skade

De kommende strejker kan blive en menneskelig askesky over den islandske turisme, som er en af landets vigtigste brancher. Med en strejke på ubestemt tid for landets ansatte i turistsektoren kan der opstå seriøse problemer for branchen, der selv vurderer, at alt turisme uden for Reykjavik-området går i stå, når strejken går i gang. I 2014 havde Island næsten én million turister, og turisme udgør 26,8 procent af landets eksport.

En strejke så massiv som den varslede vil påvirke hele den islandske økonomi, og det kan vække bekymring for befolkningens politiske reaktion. For et land, der er i dyb tillidskrise over for nationale institutioner, kan en strejke blandt en kvart befolkning kun gøre tilliden til politikerne mindre, og det kan ses på meningsmålingerne lige nu. Protestpartiet Piratpartiet scorer således hele 30,1 procent af vælgernes opbakning i en ny meningsmåling, og et af piratpartiets tre medlemmer af det nationale parlament, Altinget, er ikke i tvivl om hvorfor.

»Folk er ved at indse, at hele systemet er korrupt, ikke bare et par politikere,« siger piratpartiets Helgi Hrafn Gunnarsson.