Leverandør af fadøl til fester og events er fanget i et limbo: »Lige nu ved jeg ikke, hvad vi gør«

Søndag eftermiddag fortsætter forhandlingerne om kompensation til restauranter og barer, som nu skal lukke kl. 22. Det er dog ikke kun restauranter, der bliver ramt. Leverandører til aflyste private fester og events med mellem 50 og 449 deltagere mister også indtægter. Men politikerne har tilsyneladende overset dem.

Charlotte Bennekov, medejer og adm. direktør i Fadølsforsyningen Nordsjælland, og hendes mand, medejer Thomas Bennekov, har set deres forretning svinde ind med 75 procent siden nedlukningen i marts i år. Lukningen af restauranter kl. 22 og regeringens anbefaling om at droppe private fester og neddrosle sociale aktiviteter så meget som muligt kan betyde dødstødet til virksomheden. Men virksomheden er ikke med i politikernes planer for kompensation. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næppe havde statsminister Mette Frederiksen (S) takket af ved pressemødet fredag eftermiddag, før aflysningerne begyndte at tikke ind hos Fadølsforsyning Nordsjælland, som ejes af ægteparret Charlotte og Thomas Bennekov.

Regeringens og sundhedsmyndighedernes anbefalinger om at droppe festplanerne, aflyse større sociale arrangementer og i det hele taget begrænse sociale aktiviteter så meget som muligt betød, at ordrer på leverancer til private fester, konfirmationer og bryllupper blev aflyst.

Aflysningerne kommer, oven i at den lille nordsjællandske virksomhed i forvejen i perioden fra 1. juli til 31. december har måttet se intet mindre end 493 arrangementer blive aflyst. Det drejer sig om firmaarrangementer, julefrokoster, fredagsbarer på uddannelsesinstitutioner og arrangementer i idrætsklubber.

Og som det ser ud nu, kan Charlotte og Thomas Bennekov ikke få nogen form for kompensation. Derfor har de en kraftig opfordring til de erhvervsordførere, som søndag kl. 13 genoptager forhandlingerne om en hjælpepakke til restaurationsbranchen efter de seneste restriktioner og kravet om at lukke kl. 22.

»Der er rigtig mange virksomheder som vores, som ikke passer ind i de nuværende hjælpepakker, men som får fjernet deres forretningsgrundlag, når regeringen og sundhedsmyndighederne kommer med »anbefalinger« og »opfordringer«. Det må være muligt at finde en måde, så vi også kan få kompensation, for det her ser jo ud til at fortsætte lang tid endnu,« siger Charlotte Bennekov.

For små til kompensation

Under den første nedlukning kunne Charlotte og Thomas Bennekov søge kompensation under de gældende hjælpepakker, men siden hjælpepakkerne udløb tidligere på året, har parret ikke haft mulighed for at få nogen form for kompensation.

Som det er nu, er der hjælp at hente for arrangører af events med mere end 349 deltagere, tvangslukkede virksomheder og virksomheder, der er ramt af grænselukninger eller rejseforbud.

Forsamlingsforbuddet har hele sommeren været på 100 personer. Det har påvirket Charlotte og Thomas Bennekovs forretning, som siden nedlukningen kun har været på 25 procent af den normale omsætning.

Men parret har ikke haft mulighed for at få kompensation, efter at de første hjælpepakker udløb. Der er godt nok kommet en hjælpepakke for events, fordi begivenheder med 500 deltagere eller mere er forbudt. På grund af forskellige krinkelkroge i lovgivning, giver den kompensation for aflyste events ned til 349 deltagere.

Charlotte Bennekov, medejer af og adm. direktør for Fadølsforsyningen Nordsjælland. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Nu er forsamlingsforbuddet igen sat ned til 50 personer, restauranter og barer skal lukke kl. 22, og samtidig lyder regeringens og myndighedernes anbefalinger, at man så vidt muligt skal undgå større sociale sammenkomster og festlige arrangementer.

»Det betyder reelt, at den sidste rest af indtægter for vores virksomhed forsvinder. Som vi forstår det, har politikerne kun fokus på at kompensere restauranterne, fordi de bliver tvangslukket kl. 22. Men der er rigtig mange virksomheder, som ikke passer ind her. Det er arrangører af events og underleverandører til events med mellem 50 og 349 deltagere og restauranter. De virksomheder lider under anbefalinger og opfordringer fra regeringen og sundhedsmyndighederne,« siger Charlotte Bennekov.

»Nu har politikerne kompenseret for alle de store arrangementer, og den vil kompensere restauranterne igen. Tilbage står de små event- og udlejningsvirksomheder og betaler prisen for manglende hjælpepakker for arrangementer fra 50 til 499 personer,« tilføjer hun.

»Ved ikke, hvad vi gør«

Hun og hendes mand og deres virksomhed befinder sig i et limbo, og aner ikke hvordan de skal komme videre.

»Lige nu ved jeg ikke, hvad vi gør. Vi har to ansatte, som skal have løn, men vi har ingen muligheder for at få kompensation,« siger Charlotte Bennekov.

Hun og hendes mand har brugt søndag formiddag på at råbe politikerne op på LinkedIn. Søndag morgen skrev Thomas Bennekov således et opslag på LinkedIn, hvor han beskrev den kattepine, underleverandørerne til eventbranchen befinder sig i, uanset om det drejer sig om oktoberfesten i den lokale idrætshal eller en stor firmafest.

»Disse arrangementer er IKKE dækket af den nuværende arrangementsordning, men udgør en stor del af eventleverandørernes forretning. Regeringen var ude for tre uger siden og love hjælpepakker til underleverandørerne i eventbranchen, men det er stadig ikke vedtaget, hvem der kan få hjælp,« skrev han.

De Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul, svarede kort efter, at der allerede 28. august blev indgået en aftale om kompensation, der tilgodeså de underleverandører, der var direkte eller indirekte påvirket.

»Restauranter var i forvejen ramt af kvadratmeterrestriktioner, som ikke kan kompenseres pga. regler om statsstøtte. Nu rammes de ekstra, og det er den del, vi i dag forhandler om. Det betyder desværre bare ikke, at du og mange andre er hjulpet godt nok. Kæmper for at få fødekæden med i aftalen,« skrev Mona Juul.

Men det ændrer ifølge Charlotte Bennekov ikke på, at virksomheder som Fadølsforsyning Nordsjælland og andre mindre underleverandører ikke er omfattet af aftalen fra 28. august, fordi den kun gælder events med grupper på mere end 500.

Organisationer kræver hurtig handling

SMVdanmark, som har Fadølsforsyning Nordsjælland og en række andre af de mindre eventvirksomheder som medlem, har gjort de relevante ordførere opmærksomme på hullet i kompensationsordningen.

Det samme har både brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, Horesta, og Dansk Erhverv.

Politisk direktør i Horesta Kirsten Munch Andersen håber, at politikerne søndag indgår en hurtig aftale, som sikrer kompensation for de restauranter, der er direkte ramt af kravet om lukning kl. 22, og at der bliver givet kompensation for de faktiske tab, som virksomhederne vil lide.

»Men der er rigtig mange virksomheder, der er ramt indirekte, og som ikke er omfattet af de nuværende kompensationsordninger. Der er en lang række underleverandører til restauranter og events, som mærker det her. Og der er også for eksempel kantineoperatører, som bliver ramt, fordi danskerne igen arbejder hjemmefra. Derfor er det rigtig vigtigt, at politikerne hurtigt får fundet en løsning,« siger Kirsten Munch Andersen.

Taxaer og vagtselskaber er også ramte

Hos Dansk Erhverv erkender Lars Ramme Nielsen, der er chef for turisme og oplevelse, at regeringen og folketingspolitikerne er på en svær opgave, når de skal forhandle en kompensationsordning på plads, blandt andet fordi EUs regler for statsstøtte skal overholdes. Men han håber, at politikerne når frem til en hurtig aftale, som sikrer, at de ramte virksomheder bliver kompenseret i tilstrækkeligt omfang.

Samtidig håber han også, at politikerne husker, at det ikke kun er restaurationsbranchen og hotellerne, der er direkte berørt af påbuddet om at lukke kl. 22, der bliver ramt.

»Der er en lang række virksomheder, der bliver påvirket af det her. Taxaerne, leverandørerne af madservice og fustager af øl og vagtvirksomheder bliver også ramt indirekte af påbuddene og anbefalingerne,« siger Lars Ramme Nielsen.

Ifølge Charlotte Bennekov handler det i sidste instans om »samfundssind«.

»Samfundssind bliver brugt flittigt af statsministeren og de andre ministre, når de toner frem på skærmen med regler, stramninger, opfordringer, anbefalinger og ikke mindst præciseringer efter uklare udmeldinger. Jeg tror, at ethvert fornuftigt menneske kan se det rigtige i at tænke sig om en ekstra gang, holde afstand og spritte af. Altså udvise samfundssind. Det er medmenneskelig logik,« siger Charlotte Bennekov.

»Hvad om »samfundssind« også gik den anden vej? Til de virksomheder, der ikke passer ind i de hjælpepakker, der er udformet lige nu,« spørger hun.