Lektor: Debat var den mest ondskabsfulde i USA's historie

Det føg med beskyldninger, da USA's præsidentkandidater mødtes i anden tv-duel, fortæller lektor Jørn Brøndal.

Foto: JIM YOUNG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

St. Louis. Det er svært at kåre en klar vinder af nattens tv-debat mellem Demokraternes Hillary Clinton og Republikanernes Donald Trump.

Til gengæld er det nemt at konkludere, at det var den mest ondskabsfulde præsidentkandidat-debat i amerikansk historie.

Det vurderer Jørn Brøndal, der er lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, efter den anden tv-debat mellem de to kandidater natten til mandag dansk tid.

»De var så hadefulde mod hinanden, at de ikke en gang gav hånd inden.«

»Clinton gav udtryk for, at Donald Trump er uegnet som præsident, og Trump sagde, at hun bør sidde i fængsel som følge af hendes e-mail-sag,« siger Jørn Brøndal.

Fredag dukkede en 11 år gammel optagelse med Donald Trump op i medierne. Her kommer præsidentkandidaten med kontroversielle udtalelser om kvinder.

»Han blev gået på klingen i forhold til videoen. Han forsøgte at slå det hen som mandehørm og sagde«, at optagelserne ikke repræsenterer, hvem han er.

»Men han var bestemt ikke ydmyg over for anklagerne. Det var en aggressiv Trump, vi så,« siger Jørn Brøndal.

I forhold til den første tv-debat mellem Hillary Clinton og Donald Trump betegner lektoren republikaneren som retorisk stærkere end sidste gang.

»Men på nogle områder ved han bare ikke nok,« siger Jørn Brøndal og bruger Syrien, herunder den humanitære krise i Aleppo, som eksempel:

»Han (Trump, red.) begyndte at tale om, hvordan Assad (Syriens præsident, Bashar al-Assad, red.) og russerne bekæmper Islamisk Stat og fik det nærmest til at lyde som om, at Assad er i gang med noget godt.«

En måling fra tv-stationen CNN viser i kølvandet på debatten, at 57 procent af de adspurgte seere mener, at Hillary Clinton vandt debatten. 34 procent mener, at Donald Trump vandt.

De to præsidentkandidater mødes i en tredje og sidste tv-debat 19. oktober inden valget 8. november.

/ritzau/