Lego vender blikket mod Mexico

Trods bestræbelserne på at beholde så mange arbejdspladser som muligt i Billund står det klart, at en række job hos Lego forlader Danmark. Lledelsen kigger på produktion i Kina og nu også Mexico.

Den kriseramte legetøjsproducent Lego ser på flere lande som mål for den fremtidige produktion.

Hidtil har kun Kina været nævnt som stedet at flytte en lang række arbejdspladser hen i bestræbelserne på at skære i omkostningerne, men også Mexico viser sig nu som en mulighed for en del af den fremtidige produktion.

»Vi gør os i øjeblikket nogle ovevejelser om de geografiske placeringer. Vi skal se på, om man kan fodre det amerikanske marked bedre fra Mexico end fra Kina, og det kan sagtens tænkes, fordi det ligger tættere på,« siger Legos finansdirektør Jesper Ovesen.

Nye produktionssteder indgår som en væsentlig del af det storstilede analysearbejde, Legos ledelse har sat i værk for at nedbringe koncernens produktionsomkostninger.

Mexico kan ifølge Jesper Ovesen benyttes til at pakke og dekorere Lego-legetøjet, efter at det eksempelvis er blevet støbt i Billund.

Også flere lande i Østeuropa indgår i ledelsens overvejelser om produktionen.

Legetøjsproducenten Lego har gennem flere år kæmpet med svære økonomiske problemer og forventer, at 2004 resulterer i et samlet underskud på op imod to milliarder kroner. Derfor ventes store dele af produktionen at blive flyttet fra Billund til udlandet, selv om Lego anført af hovedaktionær og tidligere leder Kjeld Kirk Kristiansen alle dage har haft en meget stærk tilknytning til hjembyen Billund.

Berlingske Tidende kunne dog i går fortælle, at ledelsen som en del af analysearbejdet også overvejer at lade en række job blive i Danmark, mod at de Lego-ansatte samlet går ned i løn. Oplysningerne kom i kølvandet på Tulip-slagteriarbejdernes aftale med ledelsen om en historisk lønnedgang. I et forsøg på at redde arbejdspladserne fra at blive flyttet til udlandet har de 280 medarbejdere i Ringsted accepteret at gå 15 procent ned i løn.

Siden 2002 har Lego reduceret sine omkostninger med 2,4 milliarder kroner, og 600 millioner kroner skal udgifterne skæres ned med næste år. Dertil kommer yderligere omkostningsreduktioner på en halv milliard kroner de følgende år. Virksomheden har allerede fyret omkring 1.000 personer de senere år og beskæftiger i dag omkring 8.000 ansatte.