Lego-selskab tæt på milliardtab

Kirkbis investeringer i aktier og virksomheder kostede sidste år Lego-selskabet omkring en milliard kr. i tab.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lego-familiens investeringsselskab, Kirkbi A/S, var hårdt plaget af sidste års dårlige aktiemarkeder.

Investeringer i aktier gav alene et tab på 884 mio. kr., hvoraf 637 mio. dog var urealiserede tab.

Kirkbis har blandt andet store ejerandele i metalkoncernen Glud & Marstrand, tagkoncernen Icopal Holding og Synoptik Holding. Men den dårligste enkeltinvestering sidste år har været ejerandelen på 80 pct. i Esko-Graphics, der udvikler og sælger apparater og software til den grafiske industri. Udover de voldsomme aktiekurstab gav Esko-Graphics sidste år et underskud på 200 mio. kr. som følge af en vanskelig markedssituation og betydelige hensættelser til en rekonstruktion af selskabet. De skulle dog gerne medføre en betydelig fremgang i resultaterne fremover.

Indtægt fra Strøget
De voldsomme tab på investeringer i virksomheder er til dels opvejet af indtægter fra Kirkbis obligationsbeholdning og store portefølje af ejendomme, der blandt andet gør Kirkbi til Strøgets største ejendomsbesidder.

Men på bundlinien måtte Kirkbi koncernen alligevel notere sig et underskud på 565 mio. kr. mod et tab på 145 mio. i 2001. Adm. direktør Bent Pedersen betegner resultatet for 2002 som utilfredsstillende.

Men hovedaktionærerne Kjeld Kirk Kristiansen og søsteren Gunhild Kirk Johansen kan trøste sig med, at egenkapitalen ved udgangen af året var på knap 8,6 milliarder kr.

Bent Pedersen forventer, at aktiemarkedet i år vil stabilisere sig, så regnskabet for 2003 ikke bliver beskæmmet af så voldsomme kurstab.

Derudover har ledelsen foretaget, hvad der er nødvendigt for at undgå utilfredsstillende resultater i datterselskaberne. Så alt i alt regner Legos »bankdirektør« med overskud i år.