Lego ændrer struktur

Legetøjskoncernen Lego ændrer sin selskabsstruktur for at skabe en større gennemsigtighed. Samtidig sælges en stor aktiepost i legeredskabsproducenten Kompan til Kirkbi.

For at øge gennemsigtigheden og få bedre styring på koncernen ændrer legetøjskoncernen Lego struktur.

Den danske legetøjsproducent kæmper med svære økonomiske problemer og forventer at komme ud af 2004 med et underskud på op mod to mia. kroner. Alligevel afviser finansdirektør i Lego, Jesper Ovesen, at ændringerne sker med henblik på et salg eller en børsnotering.

»Det handler udelukkende om, at vi får en bedre styring af koncernen og en bedre gennemsigtighed for offentligheden. Man skal se ændringen i lyset af, at vi før lavede regnskab for Lego Company, der var lagt sammen af den danske koncern og den schweiziske koncern men uden Lego Holding. Nu laver vi en struktur, der tager Lego Holding med,« siger han.

Nyt navn
Ændringen betyder, at Lego Holding bliver ejer af både den danske og den schweiziske del af koncernen, så Lego-koncernen og Lego Holding bliver identiske. Samtidig skifter koncernen navn fra Lego Company til Lego Koncernen.

Jesper Ovesen peger desuden på, at Lego nu blive en koncern i juridisk forstand, hvilket ikke har været tilfældet tidligere.

Lego har tidligere oplyst, at koncernen fra 2006 vil gå over til de internationale regnskabsregler, IFRS, som 7.000 børsnoterede selskaber i EU-landene skal bruge fra det kommende årsskiftet.

Aktiepost solgt
Som en del af ændringerne har Lego Holding solgt en større aktiepost i legeredskabsproducenten Kompan til Kirkbi, der er ejet af Lego-koncernens hovedaktionær, Kjeld Kirk Kristiansen.

Derefter besidder Lego Holding nominelt syv mio.kroner A-aktier og nominelt 4,18 mio. kroner B-aktier, hvilket svarer til 18,91 pct. af kapitalen og 44,39 pct. af stemmerne i Kompan. Kirkbi har nominelt fem mio. kroner A-aktier, svarende til 8,46 pct. af kapitalen og 29,92 pct. af stemmerne i selskabet.

Lego Koncernen forudser fortsat en omsætning for hele året på omkring otte mia. kr.