Legetid for internet-telefoni er forbi

Gratis telefoni over internet griber om sig. Derfor vil trådløse hovedsæt til telefonen automatisk vinde udbredelse, så man ikke er lænket til skrivebordet under de stadigt længere samtaler, lyder spådommen.

Legetid for internet-telefoni er forbi - 1
Philip Vanhoutte, europæisk direktør for hovedsætproducenten Plantronics, ringer selv via internet til sønnen i Austin i Texas, USA, og kan tale i lang tid til ingen penge. Lydkvaliteten er nu i orden. Foto: Nicola Fasano Fold sammen
Læs mere
»Legetiden er ovre!«

Han mener det alvorligt, Philip Vanhoutte, belgier og europæisk direktør for Plantronics, der producerer telefonhovedsæt. Nu er internet-telefoni blevet alvor - og tages rigtigt alvorligt af mange af de store aktører.

Plantronics har som den seneste allieret sig med folkene bag computerprogrammet Skype, som gør det muligt at telefonere over internet med en mikrofon og en hovedtelefon sluttet til computerkassen. Skypes opfindere tæller den 27-årige dansker Janus Friis og svenske Niklas Zennström, som også stod bag verdens sandsynligvis mest udbredte fildelingstjeneste Kazaa, som de senere solgte.

Ingen lænke til skrivebordet
Plantronics producerer trådløse hovedsæt, som via radiobølger (Bluetooth) er forbundet med computeren. Med Skype-programmet kan man gratis telefonere kloden rundt til andre, der har programmet, men nu er man ikke længere lænket til skrivebordet under de længere samtaler.

»Når man får et opkald, sidder man ved telefonen. Man er fanget. Og hvis samtalen så varer 30 minutter, er man lænket til skrivebordet. En undersøgelse, som vi har fået lavet, viser, at 70 procent af alle forretningssamtaler ikke bliver til noget, fordi folk ikke er ved deres telefon. Og mange bliver derfor siddende af angst for at miste et opkald,« siger administrerende direktør for Plantronics, Ken Kannappan.

Det trådløse hovedsæt (som snarere er et øresæt, da det kan sidde på det ene øre, hvilket tiltaler især kvinder og deres frisure) løser disse problemer - og problemet med at kunne føre en privat samtale, selv om man sidder i et kontorlandskab.

Philip Vanhoutte har store forventninger til det skandinaviske marked, fordi Skype er skandinavisk, fordi vi nordboere er bedre til at tage teknologien til os, og fordi der er lagt vægt på et attraktivt design.

»Lydkvaliteten er nøglen til internet-telefoni - ud over, at det er gratis. Man har i mange år forsøgt sig med internet-telefoni, men fildelingstjenesterne er blevet den definitive byggeklods. Nu vil forbrugerne rigtigt kunne få internet-telefoni til at tage af, og navnlig de mange små og mellemstore virksomheder med stor international handel vil kunne spare store summer,« mener Vanhoutte, som selv anvender internet-telefoni flittigt.

Taler længere og længere
Og med ny teknologi kan man nå hele 100 meter væk fra computeren og stadig have ordentlig, trådløs forbindelse i »krystalklar kvalitet« - også til telefonkonferencer i næsten højkvalitet, hvor man herefter ikke er lænket til sin plads i længere tid men kan gå lidt rundt. Også mange familier vil tage konferencemulighederne til sig i det daglige, lyder spådommen.

»Når folk begynder at bruge gratis telefoni, vil samtalerne automatisk blive længere. Derfor forventer vi betydelig vækst på dette marked,« siger Plantronics-direktøren.

Plantronics sælger sine hovedsæt via bl.a. TDCs butikker sammen med to måneders VIP-tjenester hos Skype.