Ledighed tvinger Europa i knæ

Nye rædselsfulde nøgletal fra euro-landene bekræfter frygten for fornyet kraft i krisen.

En aktiehandler græmmer sig over de seneste nøgletal fra euro-området. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREA COMAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forårets positive toner på markedet fik et gok i nødden i dag, da det ene negative nøgletal efter det andet begyndte at komme ind fra de europæiske statistikbureauer.

Nye tal fra det europæiske statistikbureau Eurostat viser, at arbejdsløsheden i euro-området sætter ny rekord i marts med 10,9 procent. Det betyder, at 17,4 millioner mennesker er uden job.

Værst ser det ud i Spanien og Grækenland, der har en ledighed på 24,1 procent og 21,7 procent. Omvendt går det bedst i Østrig (4 procent) og Holland (5 procent). Ungdomsarbejdsløsheden stiger samtidig til 22,6 procent for euro-området. I Spanien er hver anden unge arbejdsløs og i Italien er det mere end hver tredje."Arbejdsløsheden stiger i mange af kriseramte lande, og det hænger sammen med, at væksten forsvinder. Det betyder, at det offentlige underskud vokser. Og når bruttonationalproduktet krymper, så vokser gælden i forhold til BNP. Så alt i alt er vi på vej i en negativ spiral," siger Sydbanks cheføkonom Jacob Graven.

Høj arbejdsløshed og lav vækst kombineret med krav om besparelser er en cocktail, der kan betyde recession i lang tid. Jacob Graven vil heller ikke blive overrasket, hvis kriseramte lande som Spanien og Italien er i recession i både 2012 og 2013.

Samtidig viser det såkaldte "purchasing managers index", der måler indkøbschefernes aktivitet og dermed hvor meget gang, der er i økonomierne, at opsvinget langt fra er i gang. Tværtimod, faktisk. Et PMI-tal på over 50 betyder, at der er stigende aktivitet, mens tal under 50 betyder, at den økonomiske aktivitet er ved at bremse op.

Et faldende PMI er derfor et tegn på, at det går værre i økonomien. Og det samlede tal for euro-området skuffede forventningerne med et fald fra 47,7 til 45,9. Det er ikke langt fra at være det laveste niveau i tre år."Det er især de italienske tal, der falder som en sten. Det er langt værre end ventet. De styrtdykker til et niveau, der indikerer, at den italienske recession fortsætter med fornyet styrke. Det er superkritisk for Italien og selvfølgelig også for det bredere perspektiv," siger Jacob Graven.

PMI i Italien faldt fra 47,9 til blot 43,8. Det var ventet, at tallet ville være på omkring 47. Samtidig kunne det italienske statistikbureau melde om, at arbejdsløsheden i marts steg til 9,8 procent, hvilket også var markant mere end ventet.

Frankrigs PMI skuffede også og var på blot 46,9. Forventningerne lød på 47,3. Det samme gjorde Tyskland med et fald i PMI fra 48,4 til 46,2. Tyskland kunne samtidig registrere en arbejdsløshed, der steg til 6,8 procent.

Euroens kurs over for dollaren:

Kilde: Bloomberg