Ledige HKere får alligevel lov at stemme

Voldsom mediestorm har fået HK til at ændre sin beslutning om, at ledige ikke må stemme om overenskomsterne.

Læs mere
Fold sammen
HK har droppet beslutningen om, at ledige medlemmer ikke må stemme om de kommende overenskomstresultater.

Efter en lille uge med heftig kritik fra HKs egne medlemmer og fagbosserne fra bl.a. SiD og KAD besluttede en enig hovedbestyrelse i går at omgøre den beslutning, som de traf torsdag i sidste uge.

»Det har været en meget følelsesladet debat, om hvorvidt der er A og B medlemmer. Folk har fået den opfattelse, at vi vil behandle arbejdsløse anderledes en de øvrige medlemmer. Men det har aldrig været hensigten,« siger HKs formand John Dahl. Han har hele tiden været imod forslaget. Derfor er han godt tilfreds med, at alle medlemmer nu alligevel får stemmeret. »Hvis vi kunne spole filmen tilbage, så gjorde vi det. Men det kan man jo ikke i den her slags sager,« siger John Dahl.

For stærkt
Det var HK/Handel, der stod bag det oprindelige forslag.

Sektorformand Jørgen Hoppe mener stadig, at lediges stemmeret kan medføre en urimelig skævhed indenfor visse overenskomster. I yderste konsekvens vil det kunne udløse et nej til en overenskomst, som flertallet af beskæftigede HKere er tilfredse med, mener han.

»Men jeg må erkende, at det er gået for stærkt med beslutningen, siden flere hovedbestyrelsesmedlemmer var klar til at skifte standpunkt,« siger Jørgen Hoppe.

Han har nikket ja til det nye kompromisforslag, fordi hovedbestyrelsen er enig om, at lave en omfattende analyse af urafstemningsreglerne og tage spørgsmålet op på HK-kongressen i 2005.

»Jeg tror på, at vi finder en fornuftig løsning til den tid. Der bør være forskellige regler for de forskellige sektorer,« siger Jørgen Hoppe.