LD får nej til småkagefusion

Lønmodtagernes Dyrtidsfond har forgæves forsøgt at samle fire danske småkagefabrikker i KelsenBisca og overvejer nu at gå ud af branchen.

LD har i foråret brugt 100 millioner kroner på at fordoble sin ejerandel i verdens største producent af smørbagte småkager, KelsenBisca. Formålet var at samle fire danske småkagefabrikker, men to har sagt nej tak. <br>Foto: Henning Bagger <p><br> Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et forsøg på at stoppe årtiers krig på en vaskeægte dansk eksportsucces, småkager - solgt verden over som Danish Butter Cookies - er slået fejl.

Med direktør Flemming Skov Jensen som den drivende kraft har Lønmodtagernes Dyrtidsfond i løbet af 2003 investeret et trecifret millionbeløb på at samle fire voldsomt konkurrerende småkageproducenter, men planen er forpurret af to af fabrikkerne, der - i hvert fald foreløbig - har sagt nej tak til planen.

LD har i foråret brugt 100 millioner kroner på at fordoble sin ejerandel i verdens største producent af smørbagte småkager, KelsenBisca. Posten er købt fra Schouw & Co. og var en del af selskabets andel af brødfabrikken Schulstad.

Hertil kommer formentlig over 100 millioner kr., som er brugt på købet af Queens Bisquits i Hobro i august. Fabrikken blev købt af blandt andet den tidligere Ingadane-ejer, Otto Christensen fra Vejle. Men to andre kagefabrikker, der tilsammen står for en tredjedel af den danske småkageeksport, vil ikke være med i LDs fusionsplaner.

De to, der har takket nej, er Ripensa i Ribe og Jacobsen Bakery i Hedensted, der sidste år eksporterede småkager for omkring 450 millioner kroner.

Til salg
Nu forsøger LD i stedet at komme helt ud af småkagebranchen, idet investeringsbanken Alfred Berg er blevet bedt om at undersøge, om der er en køber til en god pris på KelsenBisca, som virksomheden ser ud i dag.

»Småkagemarkedet har været lidt statisk gennem de seneste år, men vi ser stadig et stort potentiale, som det kan være at andre kan gøre brug af. Hvis vi ikke får et tilfredsstillende tilbud, ser vi ingen grund til at forlade biksen. Det er en god situation at være i,« siger Flemming Skov Jensen, der nægter at udtale sig om, hvad den store plan for LDs småkageinvesteringer tidligere på året var.

Havde det været lettere at sælge, hvis Ripensa og Jacobsen var gået med?

»Både og. Det er de ikke, og det kommer de formentlig ikke,« siger Flemming Skov Jensen, der personligt har været med i småkageindustrien i årtier, først gennem bestyrelsesarbejde i arbejderkooperationens Dansk Bisquit Company, og de seneste år som LD-formand med aktiepost i KelsenBisca, som er en fusion, der via utallige kapitler har opslugt virksomheder som Kjeldsen, Karen Volf, Ingadane, Bakkegården, Dancookie og i år 2000 kiksfabrikken Bisca i Hjørring.

Verdensberømt
KelsenBisca-fusionen i år 2000 skete med en nordisk strategi, hvor Bisca-folkene, der tre år før havde lavet en management-buyout i multinationale Nabiscos United Biscuit/Oxford-kiksfabrik i Hjørring, og gik i gang med at bruge deres mærkevareviden til at sikre positionen i Skandinavien på både kiks og småkager.

Det er lykkedes i den grad, at KelsenBisca i dag er klart nr. et i Danmark og nr. to i både Norge og Sverige (efter selskaber i den norske Orkla-koncern), og nu fandt man tiden inde til at satse endnu mere internationalt på de smørbagte småkager, som mange steder ude i verden, især i USA og Asien, er Danmarks tredjemest kendte eksportartikel efter Carlsberg og Lego.

En førerposition
KelsenBisca har i forvejen førerpositionen på dette marked, hvor de danske virksomheders største konkurrent er Danesita i Portugal, der i dag er phillipinsk ejet, men en gang var en del af Dan Cake i Give.

Queen's Biscuit i Hobro, Ripensa i Ribe og Jacobsens Bakery i Hedensetd har på eksportmarkederne især klaret sig på pris i konkurrencen, der, ifølge økonomidirektør Mogens Larsen, Ripensa, ofte foregår på den måde at virksomhederne sælger en containerfuld eller en lastbilfuld.

Alle, også KelsenBisca har forholdsvis små fortjenester, og i år er de også pressede af valutakurserne.

»Vi er ikke dygtige nok til at få kompenseret på dollarfald i priserne,« siger hovedaktionæren i Jacobsens Bakery, Jan E. Jacobsen.

Både Ripensa og Jacobsens Bakery har levet efter princippet »den, der lever stille, lever godt«, og har indtil i dag så godt som aldrig tidligere været i nogen avis.