Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Med kvoteordninger og ikke mindst dobbeltprissystemer er det nu lykkedes verdens største medicinalfirma Pfizer helt at afskære parallelimportørerne fra at købe ind i Spanien, et hidtil meget vigtigt indkøbssted.
»Vi er under hårdt pres fra de store selskaber. De farer meget hårdhændet frem, selv om vi ikke fylder mere end fem procent af deres marked. Vi kan være en irritationsfaktor, men ikke en trussel,« siger Hans Bøgh-Sørensen, ejer af fynske Orifarm A/S og præsident for den europæiske sammenslutning af parallelimportører, Eaepc.
Ifølge Bøgh-Sørensen handler krigen om det europæiske marked langt fra kun om, at medicingiganterne vil beskytte indtjeningen i deres europæiske datterselskaber.
Som beskrevet i sidste uge i Berlingske Business bevæger det nordamerikanske marked sig i retning af en åbning for parallelimporteret medicin. USA er den globale medicinindustris hjerte. Det er verdens suverænt største marked, og selv om det lige nu er i en vækstmæssig bølgedal, så vil det være ødelæggende for medicinindustrien, hvis parallelimportører som Paranova, der allerede har etableret et canadisk datterselskab, får held med angrebet.
»Vi bliver bekriget hårdt i Europa for at et eventuelt kommende frit amerikansk marked kan blive afskåret fra forsyninger af parallelimporteret medicin. Europa er det bedste bud på et marked, hvor man kan købe ind til videresalg på det amerikanske marked. Det er altafgørende for de globale selskaber at ødelægge den mulighed,« siger Hans Bøgh-Sørensen.
Originalproducenterne har blot et fnys til overs for parallelimportørerne, som de trods højlydte protester fra parallelbranchen, hyppigt mistænker for ikke at leve op til samme høje sikkerhedsstandarder som dem selv.
»Kort sagt: Parallelimport kommer hverken patienterne eller velfærdssystemerne til gode. De lukrative profitter går næsten udelukkende til parallelimportørerne,« sagde topchefen for Roche Dr Franz B. Humer, der også er formand for originalproducenternes europæiske sammenslutning, Efpia for nylig til European Pharmaceutical Executive.
Formand for de danske parallelimportører Henriette Bøghave Lønkvist, direktør i Paranova, betegner Bøgh-Sørensens udlægning som et skrækscenarie.
»Ved at bekæmpe parallelimportørerne i Europa kan medicinalselskaberne underminere den politiske proces, der er i gang på dele af det nordamerikanske marked,« siger hun.
»Tidligere var det nok for et parallelfirma blot at importere fra to lande for at være sikre på, at vi havde forsyninger nok til det danske marked. Nu er vi på visse midler nødt til at importere fra seks lande for at være sikre på, at vi kan levere,« siger Henriette Bøghave Lønkvist. www.pfldk.dk
De danske parallelimportører
www.eaepc.org
Sammenslutningen af europæiske parallelimportører
www.business.dk
Læs tidligere artikler om parallelimport af medicin