Lavprismælk giver Arla milliontab

Med en pris på 4,95 kr. for en liter discount-minimælk tjener Arla ingenting, og detailbutikkerne stort set heller ikke noget. Mælkekrigen vil give mejerigiganten et årligt indtægtstab på mange mio. kr.

Læs mere
Fold sammen
Med Arlas nye lavprismælk, som om godt en uge kommer ud i 1.000 supermarkeder, står mejeriselskabet til at få et gevaldigt økonomisk smæk.

I værste fald kan indtægtstabet på Arlas nye discount let- og minimælk under navnet DanMælk blive et trecifret milliontab. Det er konsekvensen af, at Arla går ind i priskrigen med tysk mælk i Aldi, der i mandags sænkede sine priser.

Men det er ikke kun Arla, det går ud over. I sidste ende rammes selskabets godt 6.000 andelshavere, dvs. mælkeproducenterne, af en indtægtsnedgang.

»Med en pris på 4,95 kr. for en liter minimælk tjener Arla ikke noget, og butikkernes avance er stort set også lig nul. Vi har lavet tre scenarier på, at DanMælk tager henholdsvis 10, 20 og 50 procent af konsummarkedet for mælk. Når Arla har det skidt, taber landmændene pengene. Arla og landmændene risikerer at tabe et to-cifret millionbeløb, hvis DanMælk får en andel på 10 procent«. Det siger kategorichef Karsten Jeppesen, der har ansvaret for Arlas konsummælk i Danmark. Arla tog i onsdags med lynets hast beslutningen om at gå ind i priskrigen for at imødegå billig mælk i Aldis butikker.

Detailhandelen var forinden med i overvejelserne om at lancere den ikke økologiske discount DanMælk.

60 øre billigere
Det provokerede Arlas ledelse, at den tyske lavpriskæde havde sænket priserne på sin mini- og letmælk med 14 procent. Fra mandag den 26. januar kan Arlas DanMælk købes til samme priser som Aldis billige let- og minimælk, der produceres på Osthusumer Molkerei ved Husum i Nordtyskland.

Arla venter, at det først og fremmest er forbrugere, der lægger mere vægt på prisen end på friskmælk og fine mærkevarer, som vil købe den billige DanMælk.

F.eks. kommer en liter letmælk til at koste 5,25 kr. pr. liter i Dansk Supermarkeds kæder, Coop Danmarks Kvickly-, Fakta- og SuperBrugsen-butikker samt de private købmænds kæder Prima, Spar og SuperBest. Dermed bliver en discount-letmælk 60 øre billigere end Arlas friskere mælk Arla Ekspres.

»Det bliver spændende at se, hvad folk siger til en traditionel mælk,« siger indkøbsdirektør Bjarne Bak fra Supergros, der er grossist for bl.a. Prima og Superbest-købmændene.

Forskellen på den traditionelle og billige DanMælk - og Arla Ekspres, er at DanMælks holdbarhed er tre dage kortere end Arla Expres, der har 10-dages holdbarhed fra produktionsdatoen.

»Vi har succes på Arlas ekspresmælk. Det hænger sammen med den trend, der er i samfundet omkring landbrugsprodukter. Folk vil have renere og friskere produkter,« siger Bjarne Bak fra Supergros.

Coop Danmark sænker i øvrigt i morgen sine priser på yoghurt, piskefløde og creme fraiche i Kvickly og SuperBrugsen.