Lavinflation kan få Fed til at forlænge obligationskøb

Den amerikanske centralbank Federal Reserve har et inflationsmål på 2 pct., men investorernes forventninger til inflationsniveauet er dalende. Udsigten til lav inflation kan tvinge centralbanken til at fastholde det nuværende program for opkøb af obligationer længere end planlagt.

Forventningerne til inflationen ligger fortsat over centralbankens inflationsmål, men hvis de fortsætter med at falde, kan det tvinge Federal Reserve til at handle. Fold sammen
Læs mere
Foto: JO YONG-HAK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Wall Street Journal.

En af de hyppigst brugte indikatorer til at vurdere forventningerne til fremtidens inflation er forskellen mellem afkast på almindelige værdipapirer fra Federal Reserve og de såkaldte TIPS, statsobligationer som giver et afkast justeret for inflation.

Forskellen mellem de to typer er mindsket de seneste uger, og afstanden viser, at investorerne venter, at inflationen om fem år vil ligge på 2,46 pct. Det er et fald fra 2,7 pct. i slutningen af april samt 2,9 pct. ved seneste årsskifte.

Forventningerne til inflationen ligger fortsat over centralbankens inflationsmål, men hvis de fortsætter med at falde, kan det tvinge Federal Reserve til at handle.

Da indikatorerne i 2010 viste en forventning til fremtidig inflation på 2,2 pct., reagerede centralbanken ved at lancere en ny runde opkøb af obligationer.

- Det er ikke længere tydeligt, at inflationsforventningerne er så stabile, siger Jan Hatzius, cheføkonom hos Goldman Sachs, ifølge Wall Street Journal.

Federal Reserves nuværende program for obligationsopkøb ligger på 85 mia. dollar om måneden.