Laveste »frygtindeks« siden 1993

Det såkaldte VIX-indeks har ikke befundet sig på et lavere niveau i 24 år. Investorerne er overoptimistiske, mener strateg.

Foto: DON EMMERT

Aktiemarkedet ser tilsyneladende ingen skyer på himlen. Da det stod klart, at Emmanuel Macron bliver Frankrigs næste præsident, er »frygtindekset« faldet til et rekordlavt niveau.

VIX-indekset, som måler forventet kortsigtet turbulens på det brede S&P 500-indeks, faldt mandag med 7,6 procent og lukkede i 9,77 points.

Det er det laveste niveau siden december 1993. Siden første runde af det franske valg den 27. april er indekset faldet med hele 32 procent.

Advarselslamperne blinker

Den formodede volatitet på S&P 500-indekset er samtidig faldet med 6,7 procent. Så roligt har markedet ikke været siden 1995, skriver Financial Times.

»Spørgsmålet er nu, om investorerne er blevet for magelige, da vi også er på vej ind i en historisk set sæsonmæssig svag periode,” siger chefstrateg i Nordea, Leif-Rune Rein til E24.

Han peger på, at prisen på amerikanske aktier den seneste tid er skudt i vejret, og det er med til at få advarselslamperne til at blinke, mener Rein.

»Kombinationen af prisstigninger og volatilitet indikerer, at investorerne er blevet overoptimistiske,« vurderer han.

Volatiliteten i det amerikanske aktiemarked er nærmest forduftet:

»Med en af de bedste sæsoner for den globale indtjening i mange år og fortsatte tegn på økonomisk vækst kan det virke som om, investorerne har valgt at rette fokus mod netop dette snarere end den usikkerhed, som er knyttet til geopolitiske udfordringer og trusler fra Nordkorea,« skriver Bloomberg.

Vi kan ikke sige, at vi ikke var advaret

Trods bekymringerne mener chefstrategen, at investorerne har relativt lidt at bekymre sig om, hvis man ser på de mere grundlæggende forhold med såvel økonomisk vækst som vækst i selskabernes indtjening.

»Udsigterne er gode. Vi venter, at den globale vækst bliver på omkring 3,3 procent i 2017,« siger Rein. »Og samtidig anslår analytikerne en global indtjeningsvækst på omkring 13,5 procent for året som helhed.«

»Det lover godt for aktierne, og vi er optimistiske. Hvis det så alligevel går galt, og vi får en markant korrektion i aktiekurserne, så kan vi i hvert fald ikke påstå, at vi ikke var advarede,« slutter han.