Lavere renter i Rusland når inflationen falder

Den russiske centralbank, Bank of Russia, er klar til at sætte renten ned, når inflationen går ned. Det siger den russiske centralbanks chef Elvira Nabiullina ifølge Bloomberg News.

Den russiske centralbank, Bank of Russia, er klar til at sætte renten ned, når inflationen går ned. Det siger den russiske centralbanks chef Elvira Nabiullina ifølge Bloomberg News. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEXEY DRUZHINYN / RIA NOVOSTI /

Den russiske centralbank, Bank of Russia, er klar til at sætte renten ned, når inflationen går ned.

Det siger den russiske centralbanks chef Elvira Nabiullina ifølge Bloomberg News.

Den russiske inflation for 2014 skønnes at lande på 11,4 pct., hvilket er det højeste niveau siden finanskrisen i 2008.

Centralbanken hævede sin ledende rente fra 10,5 pct. til 17 pct. i december. Og det er den rente, man nu er parat til at røre ved, så snart prisstigningerne i landet er under kontrol og falder.

Rublen har ligget stort set stabilt den seneste uge. Onsdag eftermiddag koster en euro lidt over 76 rubler. Og den skrantende rubel, som lider under de lave oliepriser og Vestens sanktioner som følge af Ukraine-krisen, har presset priserne i vejret.

Alene fødevarerne er blevet 15,4 pct. dyrere i Rusland i løbet af det forgangne år.

Den russiske økonomi fik i fredags endnu et hak i tuden, da kreditvurderingsbureauet Moody's skar i sin vurdering af den russiske økonomi. Samtidig blev der lagt i kakkelovnen til endnu en nedjustering.

Det er det kraftige fald i olieprisen og den markante svækkelse af rublen, der er årsagen til nedvurderingen fra Moody's fra "Baa2" til "Baa3". Det nuværende niveau er det laveste i den klasse, som man betegner som interessant i investeringsøjemed.

Kreditvurderingsinstituttet vurderer, at Ruslands økonomi i år vil skrumpe 5,5 pct. og yderligere 3 pct. i 2016. Det vil ifølge Moody's betyde, at væksten i løbet af de ti år frem mod 2018 stort set vil være nul.

/ritzau/FINANS