Lave renter kan give største årlige hussalg siden 2005

Efter at have set antallet af hussalg i august begynder en økonom at vente det største årlige salg i 14 år.

Tal fra Boligsiden viser, at der i august blev solgt det højeste antal huse for den måned siden 2011. (Arkivfoto) Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

De lave renter har i 2019 været med til at gøre det lettere for flere at købe et hus, og efterhånden kan der være lagt op til flest antal hussalg i mere end ti år.

Sådan lyder vurderingen hos cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank, efter at der er kommet tal for boligsalget i august fra Boligsiden.

Ifølge tallene fra Boligsiden, der er en boligportal, som samler al information om boligannoncer- og salg fra landets ejendomsmæglere, blev der i august solgt 4324 villaer og rækkehuse.

Det er det højeste antal for den måned siden 2011.

Jeppe Juul Borre vurderer, at det markante rentefald, der har været i år, unægteligt har været med til at sætte mere fut i boligmarkedet.

Det hjælper også, at det generelt går godt for den danske økonomi.

»Beskæftigelsen er rekordhøj, vi oplever pæn reallønsfremgang, og så er det krydret med, at renten er faldet yderligere.«

»Lige her på det seneste er renten godt nok tikket lidt op, men vi er stadig på det halve, i forhold til da vi gik ind i 2019. Det giver en solid appetit på boligkøb,« siger Jeppe Juul Borre.

Med hussalget i august er der siden årsskiftet nu blevet solgt 33.768 villaer og rækkehuse, skriver Boligsiden. Det er tre procent flere end på det samme tidspunkt sidste år.

Sammenlignet med samme periode i 2011 er der tale om en vækst på hele 85 procent.

På baggrund af det foreløbige salg af huse i indeværende år og udsigterne for dansk økonomi begynder cheføkonomen fra Arbejdernes Landsbank at vente det største antal hussalg i 14 år.

Det begrunder han med de samme faktorer, der har ligget til grund for det høje hussalg i august, nemlig en høj beskæftigelse, en pæn reallønsfremgang og ekstremt lave renter.

»Når jeg ser på de faktorer, så ser jeg bestemt også forudsætninger for, at vi kommer til at se det største antal af hushandler siden 2005,« siger Jeppe Juul Borre.

Cheføkonomen nævner desuden, at den øgede handelsaktivitet er at spore i størstedelen af landet, da antallet af hussalg ligger højere i omkring to ud af tre kommuner sammenlignet med de første otte måneder af sidste år.

/ritzau/