Lave oliepriser presser Venezuelas betalingsevne

Risikoen for, at Venezuela ikke vil kunne leve op til sine låneforpligtelser, er nu reel.

Anti-government protesters hold a national flag during a rally against Venezuela's President Nicolas Maduro government in Caracas March 2, 2014. REUTERS/Jorge Silva (VENEZUELA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) Fold sammen
Læs mere
Foto: JORGE SILVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var torsdag meldingen fra Fitch, som sænkede sin rating af landets gæld til "CCC" fra "B" som følge af den seneste tids kraftige olieprisfald, der truer landets internationale reserver.

Den nye rating er udtryk for "betydelig kreditrisiko", og at en misligholdelse af gældsforpligtelserne nu "er en reel mulighed", refererer Nordea i en kommentar til den ændrede rating fra Fitch.

- Oliepriserne er faldet med 40 pct. i år, og det er skidt for Venezuela, da olieeksporten tegner sig for 95 pct. af landets samlede eksport og 50 pct. af regeringens indtægter, skriver analytiker Lisa Alexandersson, der beskæftiger sig med nye markeder hos Nordea Markets.

De udenlandske reserver på 21 mia. dollar dækker ifølge analytikeren kun 40 pct. af de næste fem års gældsforpligtelser i et land, der har begrænsede muligheder for anden udenlandsk finansiering.

Mens Fitch ser en risiko for, at Venezuela ikke vil kunne indfri sine gældsforpligtelser, indregner markedet, at det er næsten helt sikkert, forklarer Lisa Alexandersson.

- Med korrigerende politik kan en misligholdelse stadig undgås, da Venezuela stadig har nok reserver til at undgå en misligholdelse på kort sigt. Dog er Venezuela nødt til at tage alvorlige skridt for at kunne håndtere sine finansielle problemer med henblik på at undgå en misligholdelse og økonomisk depression på længere sigt, slutter Lisa Alexandersson.