Lav dollar presser prisen

Ifølge koncernchef Erik Sørensen kan den lave dollarkurs komme til at presse prisen, når ingrediensforretningen skal sælges.

»Alt andet lige så falder vores driftindtjening, EBITA, med to procent, hver gang vores vægtede valutakurv faldet en procent. Ved en høj dollarkurs er vores EBITA højere, end den er ved en lav dollar,« siger han.

Ingrediensforretningen tegner sig for 77 procent af Chr. Hansen Gruppens omsætning på 4,4 mia. kr.

I en dugfrisk analyse af Chr. Hansen konkurrenten Danisco skyder Jyske Bank på, at ingrediensforretningen kan komme til at koste mellem 5,5 og 6,5 mia. kr. Jyske Bank betegner Chr. Hansen som »en lækkerbisken« for enhver ingredienskoncern.

Men Erik Sørensen vil ikke kommentere hverken mulige købere eller sandsynlige priser.

»Så langt er vi ikke kommet endnu,« siger han.

I analysen skriver banken i øvrigt, at Danisco ved et køb af Chr. Hansen vil blive en større spiller på markedet, end konkurrencemyndighederne tillader. Derfor vurderer banken, at Danisco ikke er »best buyer«.

Den svage dollar trækker direkte ned i Chr. Hansens EBITA, som er et vigtigt tal, når en virksomhed skal prisfastsættes. Derfor kan Chr. Hansen ikke komme udenom, at salgsprisen for ingrediensvirksomheden formentlig bliver lavere end den ville være blevet med en højere dollarkurs.

»Men et salg kan ikke times i forhold til dollaren, og vi kan ikke forvente medvind på alle fronter,« siger Erik Sørensen.

Til gengæld er selskabets aktiekurs, der er steget markant i de seneste år ifølge Erik Sørensen »næppe en ulempe» i forbindelse med salget.